söndag 9 september 2012

Gluten- och mjölkfri rödbetschokladkaka på kärleksmumsigt vis



Kärleksmums är ju en klassiker, och finns i lite olika tappningar, men alltid med någon form av kakaoglasyr och kokosflingor. Jag ville pröva att göra kakan lite mer hälsosam, och pytsade i rödbetor i själva kakan, och gjorde glasyren med rå kakao, kokosolja och kokosflorsocker, som till skillnad mot vanligt florsocker innehåller en del mineraler och inte heller höjer blodsockret lika mycket. GI-värdet på kokossocker ligger på ungefär hälften mot vanligt socker, och dessutom är ORAC-värdet högt. Den råa, obehandlade kakaon är som vi alla vet supernyttig och full av antioxidanter, och kokosoljan ligger inte heller långt efter. Så det är bara att ta för sig kära ni, kakan är rena rama hälsobomben! Jättegod dessutom!

 3 stora ägg - sammanlagd vikt ca 205 g
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljpulver
150 g finrivna, färska rödbetor
50 g kallpressad kokosolja
3 dl mandelmjöl
3 msk rå kakao
1 tsk bakpulver

Glasyr:
25 g kallpressad kokosolja
3 msk kokosflorsocker
2 msk rå kakao
1 dl kokosflingor

Vispa ägg, ljust och mörkt muscovadosocker samt vaniljpulver riktigt, riktigt pösigt och fluffigt.
Blanda i rödbetorna och oljan, som du värmer flytande i vattenbad.
Blanda mandelmjöl, kakao och bakpulver och blanda ned i smeten. Rör om ordentligt så allt blir väl blandat.
Häll i en liten, smord form.
Grädda i 175 graders ugnsvärme ca 20 minuter tills smeten stannat.
Ta ut och låt vila 10 minuter, och gör under tiden glasyren.
Värm kokosoljan i vattenbad. Blanda kakao och kokosflorsocker, och sikta ned i oljan.
Rör slätt, och bred över den fortfarande varma kakan.
Strö över kokosflingorna. Skär kakan i 12 - 15 rutor när den kallnat, och bjud gärna några bär och kanske en klick grädde till.








7 kommentarer:

  1. Vad spännande att ha rödbetor i! Ser gott ut!

    SvaraRadera
  2. Vad gott det låter! Jag använder också kokossocker när jag bakar till familjen! Men florkokossocker har jag inte sett... var köper du den nånstans?
    Ha en fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Kakan blev verkligen supergod. Marja, du kan ju ersätta sockret med något "alternativsocker" om du vill.
    Lana, kokosflorsockret är av märket AmanPrana, och jag köpte det i Stockholm på hälsokostbutiken Lifeland vid Odenplan. Om du går in på
    http://www.nyform.se/ kan du klicka dig fram till inköpsställen för AmanPrana, och se var din närmsta återförsäljare finns. Lycka till, och ha en fortsatt härlig söndag båda två!

    SvaraRadera
  4. Den blev supergod

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blev den! Vi har mumsat i oss det sista idag. Den gör jag om flera gånger!

      Radera
  5. Vad spännande att den kom till till slut, synd bara att jag inte var på plats då! Men det är bra om du gör om den :) Puss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fara, den kommer absolut att repriseras.

      Radera