tisdag 17 juli 2012

Choklad på recept - ja, tack, väldigt gärna!



Att choklad är supernyttigt vet vi ju alla! I synnerhet om man håller sig till rå, obehandlad choklad. Kakao har ojämförligt högst ORAC-värde av alla livsmedel, och är en sann njutning och en hälsokick för både kropp och själ. Man har t ex nyligen konstaterat att kakao har en starkt föryngrande effekt på huden, bl a genom sin förmåga att binda fukt och öka microcirkulationen i huden. Det är små fiffiga ämnen, som lystrar till det vackert klingande namnet "epikatekiner" som ligger bakom. Visste ni det? Inte jag heller förrän jag läste det i en hälsotidskrift för ett tag sedan.

Men att choklad t o m säljs på apotek var en nyhet för mig! Joodå, när jag för några dagar sedan var på Kronans Droghandel för att förnya förrådet av mitt livsnödvändiga Levaxin upptäckte jag de här go´bitarna bland det övriga receptfria sortimentet. Det finns ju redan motion på recept - FYSS. Nästa steg kanske blir choklad på recept till subventionerat pris! Inte mig emot! Snälla, söta doktorn, skriv gärna ut en rejäl laddning till mig!

Lingonchokladen var en riktig höjdare - riktigt, riktigt god! Även den naturella fick med beröm godkänt. Att chokladen dessutom är Fairtrademärkt gör att den smakar alldeles extra gott!

I väntan på att få chokladen ordinerad av din husläkare, får du här några recept av mig i stället. Vill du baka en riktigt härlig och chokladstinn kladdkaka med råsirap och svarta mullbär hittar du receptet här. Ännu ett recept på en nyttig njutning hittar du här - en chokladkaka med cacaonibs, kokosblomssocker och hallongrädde. Du kanske föredrar en maffig mandelchokladkaka med svarta bönor, muscovadosocker och färska bär? Receptet hittar du här. Unna dig en dos choklad varje dag, och du kommer att bli snäll, gó och glad!

6 kommentarer:

  1. Vilken tur att kakao är så nyttigt, för jag äter nämligen denna "fil á la kakao" varje morgon & har gjort det i nästan fyra års tid :)
    1 dl keso
    1 dl fil
    ½ dl blandade nötter
    2 msk krossade linfrön
    2 msk kokosflarn
    2 msk KAKAO
    några hallon och en skivad halv banan
    blanda allt & TESTA, så underbart gott :)
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vilken underbart härlig hälsofrukost, Klara, precis i min smak!! Med den starten på dagen håller du dig säkert mätt, nöjd och glad i många timmar!Har du förresten testat min lyxmysli med halloncrunch och cacaoniba? Rekommenderas också varmt. Tack för att du tittade in hos mig, och varmt välkommen tillbaka! Ha en fortsatt underbar sommar!
      http://kjerstismatochprat.blogspot.se/2011/04/lyxmysli-for-livsnjutare.html

      Radera
  2. Åh, jag tycker det skulle vara obligatoriskt för läkare att skriva ut choklad på recept bara för att man kommer dit! Så känns det inte lika jobbigt att boka en tid, man vet att man har något gott att hämta ut på apoteket sedan ;) Den med lingon provar jag gärna - ja den naturella också förstås! Och filen som det rekommenderades om i kommentaren låter ju toppen <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig till 100%, Alexandra! Vi får motionera om det till våra politiker. Obligatorisk chokladutskrivning när man går till doktorn! Undantag bara om man råkar vara allergisk mot choklad. Hemska tanke!

      Radera
  3. Den chokladen med Lingon är min ABSOLUTA favorit. Tyvärr har den den inte där jag brukar handla eller kanske tur för då skulle jag äta den jämt:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har faktiskt blivit min favorit också, Linn. Så synd att din affär inte har den. Kan du inte be dem ta hem den till dig? Eller så får du ta en tripp till någon affär som har den och lägga upp ett litet lager. I väntan på att få den på recept menar jag! Ha det bra!

      Radera