lördag 13 augusti 2016

Glutenfri prinsessrulltårta



Prinsesstårta är gott. Rulltårta är gott. Här har jag slagit ihop två vinnande koncept och gjort en prinsessrulltårta. Glutenfri naturligtvis. Inte världens mest nyttiga skapelse, men absolut väldigt god, och jag håller med en dåres envisget fast vid min devis. Äter man nyttigt och genomtänkt sisådär 75 - 80 procent av tiden så kan man unna sig lite onytta emellanåt. Och verkligen njuuuuta av det utan en massa dåligt samvete dessutom! Mat ska vara lust, glädje och njutning!

Och kan ni tänka er? Det var visst fler som gillade rulltårtan. Den hamnade nämligen bland topptio när tidningen Land utlyste SM i rulltårta, och det fick jag veta häromdagen. Mer kan ni läsa här. Massor med grattis till 17-åriga Ebba som vann guld!! Lycka till med framtida bakutmaningar!

Har du tid och tålamod kan du förfärdiga ditt eget tårtlock av marsipan, men här har jag använt ett färdigkavlat runt tårtlock och knepat och knåpat och kavlat och skarvat för att få till ett fyrkantigt dito. Det var inte särskilt svårt.

Självklart gör du din egen vaniljkräm i stället för att göra på pulver! Kan du räkna till två och har skaplig vispkraft i armen så är det busenkelt att göra egen vaniljkräm nämligen. Helt utan färgämne, tillsatser och andra konstigheter.

Tårtbotten:
2 ägg
3/4 dl ljust rårörssocker eller vanligt råsocker
½ dl maizenastärkelse
½ tsk äkta vaniljsocker
3 krm bakpulver

Vaniljkräm:
2 äggulor
2 msk ljust rårörssocker
2 msk maizenastärkelse
2 dl grädde
2 tsk äkta vaniljsocker

1½ dl fast hallonsylt eller jordgubbssylt - jag använde hemkokt hallonsylt
1 färdigt tårtlock av marsipan

Börja gärna med krämen.
Låt ingredienserna bli rumsvarma och vispa ihop alltsammans utom vaniljsockret i en rostfri kastrull.
Värm och vispa hela tiden oavbrutet tills krämen precis börjar tjockna. Ta då genast från värmen, annars kan det bli äggröra av alltsammans. Fortsätt vispa så krämen svalnar lite och vispa sedan ned vaniljsockret. OM krämen råkar skära sig lite är det ingen panik. Den går att vispa ihop igen när den blivit helt kall.

Till tårtbotten vispar du ägg och socker riktigt ljust och pösfluffigt.
Blanda ihop maizenastärkelse med vaniljsocker och bakpulver och sikta ned i äggpöset.
Blanda om försiktigt men väl och bred ut smeten på ett smort bakpapper i en lite  mindre långpanna.
Grädda i 225 graders ugnsvärme 4 - 5 minuter. Passa noga.
Stjälp upp botten på ett sockrat bakpapper och låt den svalna under långpannan så den inte torkar.

Kavla nu försiktigt ut marsipanlocket till en rektangel, ungefär lika stor som rulltårtsbotten. Använd den plast som den redan ligger på som underlag så går det lätt. Skär jämnt. Spara överbliven marsipan till dekoration.
Bred på ett tunt lager av vaniljkrämen, bara såpass att du kan lägga på rulltårtsbotten och den fastnar.
Bred på sylten på rulltårtsbotten och därefter vaniljkrämen.
Rulla ihop, så tätt som det går. Jämna till kanterna med vass kniv. Dekorera som du vill.
Tårtan bör ätas ganska omgående. Om den sparas för länge kan den bli lite "soggig" men smakar förstås lika gott för det.









6 kommentarer:

  1. Vilken bra idé att göra prinsesstårtan som en rulltårta. Grattis till topptio :)
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Grattis! Sprider receptet till några svenskar som bor i England som älskar Princesstårta. Vem vet de kanske bjuder mig på en smakbit också. . . Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Åsa! Så kul, då hoppas jag att det finns färdiga marsipantårtlock även i England, och att du blir bjuden på en RIKTIGT stor bit prinsessrulltårta! Kram till dig också!

      Radera
  3. Svar
    1. Tack, tack! Fler än jag kan intyga att den var jättegod!

      Radera