söndag 19 juni 2016

Ugnsbakad fisk med räkor och smakrik sås med äggulor, lime, saffranshonung och parmesan



Den här fiskrätten är inte särskilt märkvärdig i sig, men såsen gott folk! Såsen! Det är såsen som gör susen! Själva fisken ugnsbakas bara med lite flingsaft och pressad lime på låg ugnsvärme. Du kan välja vilken vit och fast fisk som helst. Servera den sedan med såsen, färskpotatis, lättkokt sparris och räkor, och du har en härlig festmiddag.

Har du ingen saffranshonung kan du ta vanlig ljus flytande honung och själv tillsätta lite saffran.

4 portionsbitar av valfri fisk - här torskrygg
smulat flingsalt
pressad lime

Sås:
2 äggulor
1 tsk saffranshonung
1 msk pressad limesaft
lite rasp från limeskalet - under förutsättning att du har ekolime
1 pressad vitlöksklyfta
lite flingsalt

25 g färskriven parmesan
ca 70 - 80 g smetana eller crème fraiche

Lägg fisken i en smord ugnsform, smula över flingsalt och droppa över limesaft.
Baka i ugnen på 100 grader till en innertemperatur av 51 - 52 grader.

Gör under tiden såsen.
Vispa ihop äggulor, saffranshonung, limesaft, limerasp, en liten pressad vitlökklyfta och några korn flingsalt i en rostfri bunke.
Ställ bunken över kokande vatten och vispa kraftigt och flitigt tills såsen börjar tjockna. Ta då från värmen och fortsätt vispa lite till.
När såsen svalnat till ljummet rör du ned parmesan och smetana/crème fraiche.
Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer salt om det behövs.

Lägg upp fisken, slå över såsen och toppa med räkor efter tycke, kassa och smak.
Smaklig spis och ha en finfin söndag allihop!











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar