fredag 10 juni 2016

Sommarens fräschaste sallad - med galiamelon, nektariner, mozarella, gorgonzola och bresaola



Det här är en riktigt god och fräsch sommarsallad, som passar bra som lunch en varm sommardag. Jag brukar göra den här salladen i lite olika tappningar varje sommar, Ingredienserna är inte huggna i sten, utan du kan variera efter tycke och smak.

Är du laktoskänslig väljer du laktosfri mozarella och i stället för gorgonzola tar du Aura som är en laktosfri blåmögelost. Du kanske inte har just min plommonsirap i skafferiet, men det går bra med någon anna fruktig sirap eller till och med ljus flytande honung. Frukten kan du variera precis som du vill. Ibland tar jag sharon, ibland päron eller papaya. I stället för bresaola kan du ta prosciutto, och äter du inte kött hoppar du bara över och tar lite mer av det andra. Äter du inte mjölkprodukter kan du ta någon god tofu i stället för ost. Variationsmöjligheterna är som synes nästan oändliga, Den här gången blev min sallad så här, men det är som sagt bara ett förslag.

För två personer behöver du:

1 påse blandad finbladig salladsmix - 65 g
1 - 2 mogna nektariner eller persikor
½ liten galiamelon
1 boll mozarella
ca 35 - 40 g gorgonzola
ca 10 - 12 ugnsbakade körsbärstomater i olivolja - avrunna
1 förpackning bresaola - 80 g

2 msk fin olivolja
2 tsk vit balsamcrème eller fin vit balsamvinäger
2 tsk fruktsirap - jag använde plommonsirap
½ tsk salladskrydda av något slag - min kom från Krusmyntagården

Skölj och slunga salladen torr, skala och kärna ur nektariner och melon och skär i klyftor eller mindre bitar.
Dela mozarella och gorgonzola i mindre bitar.
Vispa ihop dressingen.
Fördela alltsammans på ett generöst fat och ringla dressingen över.
Servera eventuellt något gott brytbröd till.
Välkommen till bords och smaklig spis go´vänner! Ha en fin inledning på helgen och njut av att det är SOMMAR!















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar