lördag 4 juni 2016

Naturligt glutenfria långjästa frukostfrallor - även mjölkfria vid behov



Det här är ett superenkelt recept på ljusa glutenfria frukostfrallor eller tekakor, som jag vid det här laget har testat flera gånger med lite variationer. Jag har gjort både tunnare tekakor och "bulliga" frallor. Jag har också gjort frallorna med mjölk och helt mjölkfria med vatten som degspad. Jag har gjort med glutenfria havregryn och med hirsflingor för dem som inte tål havre. Brödet är lättbakat, naturligt glutenfritt, och väldigt gott! Det enda lilla kruxet - om man nu ska kalla det för krux - är att man behöver planera baket eftersom brödet ska jäsa länge och i flera omgångar.

50 g färsk jäst
4 dl kylskåpskall valfri mjölk - alternativt riktigt kallt vatten eller dito äppelmust
1/4 dl rapsolja
1/4 dl ljus flytande honung eller ljus agavesirap
2 stora ägg
2 dl glutenfria havregryn eller hirsflingor
2½ dl ljust bovetemjöl
2½ dl rismjöl
2 msk fiberhusk
2 msk linfrökross
1 tsk salt

eventuellt lite filmjölk eller yoghurt att pensla med + havregryn/hirsflingor att strö över

Smula jästen i en bunke och lös den i lite av den kalla degvätskan..
Tillsätt resten av degvätskan, samt olja, honung, ägg, och havregryn eller hirsflingor.
Låt grynen mjukna 10 minuter, och tillsätt sedan mjölet blandat med husk, linfrökross och salt, lite i taget medan maskinen kör på lågt varvtal.
Arbeta degen väl ca 8 - 10 minuter, och låt sedan jäsa 4 - 5 timmar (eller över natten på sval plats) övertäckt med bakduk.
Arbeta snabbt ihop degen igen i maskinen och klicka sedan ut 10 - 12 tekakor eller frallor på bakpapprad plåt.
Hyfsa med lite olja eller smör på fingrarna till bullarna, täck över och låt jäsa ytterligare minst en timme, gärna längre. Om du vill göra tekakor plattar du ut bullarna och naggar dem lätt innan de får jäsa den andra gången.
Pensla med lite fil, yoghurt, äppelmust eller vatten och strössla lite extra havregryn eller hirsflingor över.
Grädda frallorna ca 12 minuter i 240 graders ugnsvärme
Låt svalna på galler under bakduk.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar