tisdag 21 juni 2016

Glutenfri midsommartårta med marängbotten, jordgubbsmousse, grädde och färska bär



Snart är det midsommar gott folk, och då måste det självklart finnas en god tårta på bordet. Den här är förhållandevis lättgjord och jättejättegod. Först en marängbotten, sen jordgubbsmousse med vit choklad, därefter vispad grädde och färska bär. Hoppas du hittar riktigt fina svenska jordgubbar att lägga tätt, tätt på tårtan. Om inte går det bra med andra bär också. I stället för jordgubbsmousse kan du ta ananascurd, passionsfruktscurd eller mild citroncurd om du föredrar det.

Marängbotten:
4 äggvitor
1½ dl ljust rårörssocker
2 msk maizenastärkelse
1 tsk äkta vaniljsocker
½ msk vit balsamcrème eller vit balsamvinäger

Jordgubbsmousse:
275 - 280 g jordgubbar
2 msk ljust rårörssocker
2 msk Limoncello - alternativt 2 msk pressad limesaft och en extra matsked socker

2 äggulor
2 msk maizenastärkelse
50 g vit choklad

Garnering:
2 dl vispad grädde + 1 tsk vaniljsocker
massor med färska jordgubbar eller andra färska bär och gärna några kvistar citronmeliss eller mynta

Börja gärna med moussen som kan förberedas flera dagar innan. Även marängbotten kan göras några dagar innan och förvaras luftigt. Däremot bör tårtan inte läggas ihop förrän strax innan det är dags att avnjuta den.

Skiva jordgubbarna och lägg i en rostfri kastrull tillsammans med socker och Limoncello eller pressad limesaft. Låt koka 5 minuter och sedan svalna lite.
Mixa jordgubbarna med sitt spad och vispa därefter ned äggulorna och maizena..

Sjud jordgubbsröran under flitig och oavbruten vispning på svag värme tills krämen börjar tjockna, och ta då från värmen och tillsätt chokladen. Rör/vispa tills all choklad smält. Låt moussen svalna och ställ i kyl, där den håller sig flera dagar.

Vispa äggvitorna till marängbotten hårt, hårt, hårt.
Blanda socker, vaniljsocker och maizena och tillsätt lite i taget under fortsatt vispning, och vispa en bra stund tills det blir ett tjockt, vitt och pösigt, nästan klistrigt äggskum.
Tillsätt balsamcrème och vispa också i det.
Ställ en smord bakring på ett bakpapper på en plåt. Smörj bakpappret lätt.
Fördela marängsmeten i formen och gör gärna en fördjupning i mitten och lite högre kanter runtom.
Grädda i varmluftsugns på 125 grader ca 1½ timme eller i vanlig ugn på 150 grader.
Låt ugnsluckan stå lite på glänt med hjälp av en träslev eller liknande.
Stäng av ugnen efter utsatt tid, men låt marängen stå kvar medan ugnen svalnar helt, fortfarande med ugnsluckan lite på glänt.
Ta ut och lägg upp på ett fat. Botten sjunker ihop lite på mitten, och det ska den göra.

Vispa gärna jordgubbsmoussen lite fluffig med elvisp och bred den över marängbotten. Därefter vispad grädde. Garnera efter tycke och smak.

Under den här fliken hittar du många goda glutenfria tårtor som passar både till midsommar och vid andra tillfällen. Ha en bra dag alla bloggvänner!
















2 kommentarer:

  1. Vilken fin och god tårta. Jordgubbarna är så söta och goda nu.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Och du är också så söt som kommenterar, tack för det! Älskar jordgubbar, vi äter nästan dagligen nu när de är som allra finast. Ha en fin Midsommarhelg! Kram!

      Radera