torsdag 5 november 2015

Råa nyttighetsbollar med cashewnötter, pistaschnötter, plommon, rå kakao och rå choklad



Dags för en liten nyttig godbit igen, tycker ni inte? De här små glutenfria chokladbollarna kan varmt rekommenderas, för så mycket nyttigare "sötsak" än det här går nog knappast att uppbringa. Bollarna är naggande goda och innehåller massvis med finfina mineraler, vitaminer, fibrer, fettsyror och spårämnen av alla de slag. De passar förträffligt till en kopp vitt chaite (mitt senaste favoritte) på eftermiddagen, eller närhelst man behöver ett litet energitillskott.

De fina ekologiska nötterna kommer från Recomarket liksom plommonen. Den råa chokladkakan köper jag på Life, och den finns i flera smaker. Här använde jag den naturella. Yaconsirap är en välgörande sirap med lågt GI-värde som du kan läsa mer om här, där du också hittar ett annat nyttigt alternativ på råa chokladbollar. Kokossirap eller flytande honung går också utmärkt att använda för den som tål det, och ger lite sötare smak än yaconsirapen.

I stället för plommon kan du ta samma mängd färska urkärnade dadlar. De behöver i så fall inte blötläggas utan kan användas direkt.

Bollarna rullar du antingen i kokos, smulade mandelspån eller skalade och eventuellt lätt rostade sesamfrön efter smak.

100 g naturella cashewnötter
50 g naturella pistaschnötter
50 g oskalade sesamfrön
100 g kärnfria mjuktorkade plommon
1 kaka rå choklad - 50 g
1 msk rå kakao
3 krm vaniljpulver
1 - 2 msk yaconsirap, kokossirap eller flytande honung
50 g kallpressad kokosolja - smält i vattenbad och avsvalnad till rumstemperatur

Lägg nötter, frön och plommon i blöt i kallt vatten 2 - 3 timmar. Låt rinna av riktigt väl.
Lägg i matberedaren tillsammans med finhackad choklad och övriga ingredienser.
Mixa till en slät smet - eller så slät som du önskar den. Jag gillar om det är lite bitigt att tugga på.
Ställ in i kylen att stelna några timmar, och rulla sedan bollar i valfri storlek.
Lägg det strössel du valt i en plastpåse, lägg i bollarna och skaka runt tills de är täckta.
Förvara bollarna i kylen, men ta gärna fram dem i rumstemperatur en stund innan de ska ätas så kommer smaken fram bättre.

2 kommentarer:

  1. Det är så läckert med alla dessa nyttiga bollar, det finns verkligen en hel massa olika variationer för alla smaker. Men det är faktiskt första gången som vi ser med plommon istället för dadlar, det har vi aldrig tänkt på själv att man kan ta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Det är kul att variera med olika frukt och nötter. Jag har inte heller sett med plommon tidigare, men tycker det blev väldigt bra. Har också gjort en nästan identisk variant men med torkade päron. Det blev också jättegott. Kram på er!

      Radera