söndag 20 september 2015

Innehållsrik och färggrann soppgryta med grönsaker och lax



Sist Lilla I var hos oss, och som vanligt med god aptit mumsade i sig maten, utbrast hon nöjt vid lunchboret: "Mormor, det här var faktiskt så gott så mitt hjärta sjunger". Haha, gullungen! Hon har inte fyllt fyra än, men uttrycker sig ofta mer träffande och målande än vad vi vuxna gör.

Och idag är jag faktiskt benägen att utbrista detsamma om den här soppan. Redan vid första tuggan brast mitt hjärta ut i en glad trudelutt, och får man sedan som avslutning en god efterrätt blir det rena, rama joddlingskonserten. Men det receptet får ni allt vänta på några dagar, för däremellan finns det en hel del annat jag vill dela med mig av till er.

250 g skalad/skrubbad potatis
250 g skalade och ansade morötter
100 g skalad och ansad rotselleri eller palsternackor
2 vitlöksklyftor
1 medelstor paprika i valfri färg - ca 125 g urkärnad vikt
1 liten eller ½ större zucchini - ca 125 g
100 g frysta ärtor
2½ dl vatten
2½ dl vitt vin eller matlagningsvin
2 dl grädde
2 tärningar kycklingbuljong - Kung Markatta
1 msk kryddblandning - Mozarella och tomatmix från Zmaka
450 - 500 g färsk laxfilé - fryst och tinad går också bra
salt från kvarn
hackad persilja
(vit balsamvinäger)
olivolja/smör till stekning

Tärna potatis, morot och rotselleri/palsternacka, skala och flisa vitlöken, kärna ur och tärna paprikan och tärna också zucchinin.
Skär laxen i mindre bitar.
Hetta upp matfettet i en rymlig gryta/panna, och fräs rotsaker och vitlök under omrörning några minuter så det blir glansigt och mycket lätt rostat.
Slå på vatten, vin och grädde och smula ned buljongtärning och kryddblandning.
Om du inte vill använda vin tar du mer vatten och grädde och anpassar kryddningen.
Låt småkoka under lock ungefär 10 minuter.
Tillsätt paprika och zucchini och låt koka ytterligare knappt 5 minuter, innan det är dags att lägga ned ärtor och laxbitar att sjuda ungefär 4 - 5 minuter till, tills fisken är genomkokt.
Smaka av med mer salt, och kanske någon gnutta balsamvinäger eller vit balsamcrème.
Strö över hackad persilja.
Glutenfritt fröknäcke med ost smakar bra till.

Smaklig spis allihop, och ha en riktigt fin och välsignad söndag!

2 kommentarer:

  1. Den ser verkligen god ut :)
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Milla! Ha det gott du också, och en trevlig söndagskväll!

      Radera