onsdag 19 augusti 2015

Lättgjord glutenfri efterrättskaka med årets första äpplen



Än är det inte riktigt äppeltid, men jag har faktiskt åstadkommit säsongens första äppelkaka med lite fallfrukt från vårt Transparente Blancheträd. Få se hur äppelskörden blir i år. Vi har ju många olika sorters träd, och det är en hel del kart, men somliga ser lite angripna ut. Hoppas i alla fall att det ska bli lite mustning på Äppelfabriken som vanligt.

Den här äppelkakan - eller kanske snarare äppelefterrätten - blev alltså till för några dagar sedan när vi hade besök av Lilla I, Lille R och deras mamma. Den blev både glutenfri och helt mjölkfri eftersom Lille R  - som blivit 2 månader vid det här laget - visat sig reagera på mjölk. Alla uppskattade äppelkakan, även Lilla I, som med förtjusning mumsade i sig två portioner.

Mjölet som jag använde i min äppelkaka är en självjäsande mix från Doves Farm. Den är riktigt bra, och innehåller inga konstigheter alls utan bara ingredienser som jag kan tänka mig att använda. jag köpte den på nätbutiken Glitne, som saluför glutenfria och mjölkfria produkter, och som är ett riktigt fynd för alla med olika allergier och intoleranser.

ca 350 - 400 g skalade, urkärnade och ansade äpplen i klyftor eller bitar
2 tsk kanel
1 tsk mald kardemumma
2 tsk vaniljsocker

1 stort ägg
½ dl ljust rårörssocker
60 g kokosolja
3/4 dl självjäsande mjölmix från Doves Farm

Lägg äppelbitarna/klyftorna i en smord låg ugnsform.
Blanda ihop kanel, kardemumma och vaniljsocker och strö över äpplena.
Vispa ägg och socker fluffigt och rör ned kokosoljan (som du först gjort flytande i vatenbad om det inte är så varmt att den redan har blivit flytande på egen hand).
Blanda försiktigt i mjölet så att smeten blir väl blandad.
Klicka ut smeten över äpplena. Det är inte så noga, alla äpplen behöver inte vara helt täckta.
Grädda i 200 grader ca 20 - 25 minuter.
Servera med vaniljsås, vispad grädde, glass eller vad du vill. Något mjölkfritt alternativ för den som behöver det. Oatly har en färdig vaniljsås som smakar helt okej, men gör gärna egen vaniljsås enligt det här receptet och byt den vanliga mjölken och grädden mot havrealternativ.










2 kommentarer:

  1. Åj så sugen jag blev. Transparente Blanche är nog mitt favorit äpple och en äpplepaj är aldrig fel. Läste också att det är Västerbottens landskapsäpple och tänk jag kommer därifrån.
    http://www.quickiwiki.com/sv/Landskaps%C3%A4pplen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul Åsa, då passar det ju väldigt bra att laga den här pajen! Det är faktiskt mitt favoritäpple också. Hade ingen aning om att det fanns landskapsäpplen, men nu fick jag lära mig det, så tack för det. Ha det gott!

      Radera