fredag 12 juni 2015

Glutenfria myslikakor



Ni som följer min blogg lite mer regelbundet vet att jag gillar ju Urtekrams varor skarpt och ofta gör reklam för dem här på bloggen. Urtekram är ett danskt ekologiskt märke som har massor med olika mjölsorter, gryner, pasta, oljor, socker, och mycket annat som bl a passar för oss som är glutenintoleranta. Jag brukar aldrig bli besviken på deras produkter. När jag plötsligt hade tomt i mysliburken och inte hade lust att sätta igång och göra en ny sats så beslöt jag mig alltså för att testa en färdig mysli, och det blev just Urtekrams havremysli. Säkert inget som helst fel på den, den är förmodligen alldeles förträfflig. Men, men. När man nu en gång för alla har vant sig vid sin egen hemrostade mysli med massor av olika godsaker i så är det svårt att acceptera köpeutbudet. Det är inte så värst mycket som finner nåd, hur bra det än är. Jag ställde mig alltså raskt och förberedde en ny jättesats med min egen mysli.

Vad göra med den köpta myslin då? Tja, en del kokade jag gröt på (blev jättegott) och en del gjorde jag myslikakor av. De blev riktigt goda, både knapriga och smakrika! Här kommer alltså receptet, som i första hand är tänkt som ett tips på vad man kan göra med mysli som man inte gillar eller kanske tröttnat på. Beroende på myslisort kan det behövas mer eller mindre mjöl. Du får pröva dig fram, men smeten ska vara "klickbar".

3 stora ekologiska ägg
1 1/4 dl råsocker
½ tsk vaniljpulver
250 g Urtekrams havremysli - ganska precis 5 dl
100 g havremjöl - ganska precis 2 dl
1 tsk bakpulver
(eventuellt hackad choklad)

Vispa ägg, socker och vaniljpulver pösigt och fluffigt.
Rör ned myslin.
Blanda havremjöl med bakpulver och eventuellt hackad choklad och blanda också i det.
Rör om ordentligt och låt svälla 10 minuter.
Klicka upp smeten på bakpapprad plåt. Jag gjorde ganska stora kakor, som dessutom flöt ut en del, så lägg inte för tätt.
Skjuts in i ugnen på 175 grader. Jag gräddade mina kakor ganska precis en kvart, men det kan variera beroende på ugn och på hur stora kakor du gör.
Dra över bakpappret med kakorna på galler och låt dem svalna. Förvara dem torrt.

Ha en härlig fredag! Idag har det ju utlovats sommarvärme. Äntligen! 

2 kommentarer:

  1. Hemmagjord mysli är godast. Dina kex låter mycket goda och skulle passa bra med mitt eftermiddagste :) Kram och njut av värmen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vist är det! Svårt att acceptera nån annan när man vant sig vid den egna hemmagjorda. Vi fick två fina sommardagar, men nu är det regn och rusk och kyla igen! Hoppas verkligen att det blir lite mer sommar snart! Kram och ha det bra Katarina!

      Radera