lördag 28 mars 2015

Glutenfria pannkakor med mjölmix från Chrisbel



Jag börjar känna mig som pannkaksdrottning, haha! Det gräddas pannkakor i ur och skur här hemma. Lilla I är en mycket bestämd liten dam som har åsikter om det mesta, i synnerhet mat. Pannkakor älskar hon i alla former, så det har blivit några olika varianter de senaste åren. Ofta försöker jag peta i någon liten extra nyttighet för att näringsförstärka pannkakorna - utan att det märks för mycket. Något bärpulver, nyponpulver, grönsakspulver eller chiamjöl.

Den här gången gjorde jag pannkakor på den härliga mixen från Chrisbel som jag skrivit om tidigare. Jag tog mig friheten att ändra lite i Isabels originalrecept, och adderade lite chiamjöl för att få med lite extra bra fettsyror. Även om Lilla i var lite hängig och prickig som en italiensk salami pga vattkoppor, så slank det faktiskt ned en pannkaka. Vi andra åt desto fler!

Här hittar du Isabels originalrecept, och så här gjorde jag mina pannkakor. Det blev 16 stycken lite mindre pannkakor i crepesstorlek. Pannkakorna kan också fyllas med något och gratineras i ugnen.

1½ dl mjölmix från Chrisbel´s glutenfria
2 msk vitt chiamjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 krm vaniljpulver - uteslut om du använder pannkakorna som crepes
6 dl valfri mjölk - den mjölk du tål och tycker om helt enkelt
4 stora ekologiska ägg
2 msk mandelolja eller kallpressad kokosolja

Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
Vispa ned hälften av mjölken, därefter de uppvispade äggen, resterande mjölk och olja.
Låt smeten stå och svälla i rumstemperatur en halvtimme, och grädda sedan pannkakor av den storlek du önskar.
Servera pannkakorna nygräddade med valfria tillbehör eller fyll dem med något mumsigt och gratinera med lite ost på toppen..

När du bjuder på pannkaksfest är det trevligt att duka upp med lite olika tillbehör så att var och en får skapa sina egna favoritpannkakor. Olika slags sylt, färska bär, mjukrörd smetana, vispad vanlig grädde eller kokosgrädde, flytande honung, agavesirap eller lönnsirap, eller kanske till och med chokladsås. Kokosflingor eller olika slags hackade nötter eller mandel är också gott att strö över. Jag åt mina pannkakor med smetana, ingefärssirap och färska blåbär. Ingefärssirapen som är helt ljuvlig och smått beroendeframkallande har jag köpt på Veda Lila som är en ayurvedisk butik i Stockholm. Den finns också att köpa i deras webshop.

Ha nu en härlig helg allihop, och glöm för allt i världen inte att ställa om klockan till sommartid i natt!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar