lördag 14 februari 2015

Alla hjärtans dag - jag bjuder på hjärtvänlig ugnsbakad torskrygg med kokos- och parmesantäcke, rotsakspytt och honungsdressing



Idag är det Alla hjärtans dag go´vänner. Kärlekens egen dag, som dessutom infaller mitt under Vänliga Veckan. Precis på samma sätt som jag tycker att vi borde ha vänliga veckor året runt så tycker jag att vi borde ha kärlekens dag 365 dagar per år. Tänk så mycket trevligare livet skulle bli för alla om vi bemötte varandra med kärlek och respekt. Alla hjärtans dag behöver verkligen inte betyda att vi överöser våra kära med rosor, choklad och diamanter. Det räcker långt med omtanke, en kärleksfull gest av något slag, eller kanske en omsorgsfullt tillagad och god middag. Får jag kanske föreslå den här hjärtvänliga fiskrätten, som är full av proteiner och hjärtvänliga Omegafetter.

Den urgoda honungsdressingen med citronsmak köpte jag av två söta och glada tjejer från Ciccis Biprodukter när det var februarimarknad här i stan. De deltog i TV-programmet "Sveriges Skönaste Gårdar förra året. Mycket förståeligt, för både den jag använde här och chilidressingen smakar fantastiskt! Jag dressade både mina rotsaker och salladen med den, men om du inte har den tillhands gör du en egen dressing med smak av honung och citron.

2 portionsbitar färsk torskrygg à 150 - 175 g
15 g kokosflingor
15 g färskriven parmesan
1 stor eller 2 mindre äggulor
1 tsk Vår favoritkrydda från Krusmyntagården
lite flingsalt
rivet skal av en ½ ekologisk citron
färskpressad citronsaft

200 g blandade rotsaker - jag tog morötter, kålrot och en liten bit rotselleri
olivolja
salt och svartpeppar från kvarn

250 g räkor med skal

blandad sallad + honungsdressing (honung, vitvinsvinäger, citron, salt, svartpeppar)

Skala räkorna, täck över och ställ in i kylen så länge.

Lägg torskbitarna i en smord form.
Blanda ihop parmesan, kokos, krydda, citronriv och salt, och rör ned äggula och citronsaft så att det blir bredvänligt. Bred röran över fisken, sätt i en termometer, och sätt in i ugnen på 120 grader.
Låt fisken gå upp till en innertemperatur av 47 - 48 grader och ta ut den.
Sätt ugnen på grill och högsta värme, och sätt in strax innan det är dags att äta.
Låt parmesan/kokostäcket få färg och bli lite knaprigt 4 - 5 minuter.

Under tiden fisken är i ugnen skalar och tärnar du rotsakerna ganska smått.
Bryn dem lätt i olivolja, kvarna över lite salt och svartpeppar, och låt steka färdigt under lock på svag värme tills de blir så mjuka som du önskar dem.

Lägg upp fisk, räkor, rotsakspytt och sallad, och ringla honungsdressingen över sallad och rotsaker.

En riktigt fin och kärleksfull dag önskar jag er alla!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar