lördag 17 januari 2015

Variation på fisksoppa med curry, champinjoner, rotsaker och ärtor



Ja ni, det har blivit några recept på fisksoppa på senare tid, och fler lär det bli. Fisksoppa är så gott, och kan varieras i all oändlighet med olika grönsaker, olika slags fisk och olika spännande kryddningar. Den senaste gången blev det så här, med curry, rotsaker, champinjoner och ärtor. Räcker till två personer.

Mängdangivelserna är inte huggna i sten. Du kan ändra om proportionerna inbördes och även byta ut om det är något du inte tål eller gillar. Vägde gjorde jag när rotsaker och champinjoner var färdigskalade och ansade.

120 g potatis - 2 stycken lite mindre
110 g morot - en stor
65 g palsternacka - en lite mindre
150 g färska champinjoner
2 stora vitlöksklyftor
1½ msk smör
2 tsk mild gul curry
1 dl vatten
1 dl grädde
1 tärning kycklingbuljong - Kung Markatta

250 g valfri fisk
40 g små frusna ärtor
några droppar citron eller vit balsamvinäger

Tärna rotsaker och champinjoner, skala och flisa vitlöken.
Lägg champinjonerna i kall panna och fräs tills vätskan dunstat in.
Tillsätt då smör, curry, rotsaker och vitlök och fräs runt och rosta lätt under omrörning någon minut.
Häll på vatten och grädde och lägg i buljongtärningen. Låt småkoka under lock 10 minuter.
Så här långt kan förberedas om man inte ska äta genast.
När det börjar bli matdags kokar man upp soppan, lägger i ärtorna samt fisken skuren i tärningar.
Koka färdigt på svag värme 4 - 5 minuter, beroende på hur stora munsbitar du skurit fisken i.
Smaka av med några droppar citron eller vinäger samt eventuellt mer curry efter smak.
Kanske något bröd till för den som önskar.

Önskar er alla en fin lördag och en trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar