fredag 14 november 2014

Saftig glutenfri äppelkaka med citroncurd, mandelmjöl och kokosmjöl



Japp, nu blir det äppelkaka igen! Ni slipper inte undan! Den här varianten är förstås glutenfri som vanligt, och blev väldigt saftig och god. Jag hade citroncurd kvar i en burk efter tidigare kakbakeri, och pytsade i den i smeten, vilket gav både saftighet och en fräsch citronsmak till kakan. Äpplena som jag använde den här gången var en av mina favoriter, fast jag vet inte vad de heter. Kan det vara Gravensteiner? Om det finns någon pommolog därute i rymden så får ni gärna svara på det.

Kardemumma är gott ihop med citron, men om du inte gillar den smaken kan du förstås byta till kanel eller hoppa över det helt. Har du chaisocker hemma kan du kanske ta det. Andra gången jag gjorde kakan tog jag av mitt hemgjorda.

Eftersom Söta Sakers månadsutmaning denna gång är Skördefest så får detta bli mitt bidrag dit. Här skördas nämligen de allra, allra sista äpplena nu. Och nog blir det fest när den här äppelkakan sätts fram på bordet! Gärna med lite lättvispad grädde eller en kula vaniljglass till.

3 - 4 äpplen

3 stora ekologiska ägg
½ - 3/4 dl kokossocker eller ljust rårörssocker (har gjort kakan med båda alternativen)
100 g citroncurd - hemgjort eller köpt av bra kvalitet utan onödiga tillsatser
2 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljsocker

1 - 2 msk kokosflingor
½ msk kokossocker eller ljust rårörssocker
1 krm nystött kardemumma
ca 35 - 40 g kallt smör i tunna skivor

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Täck över och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker riktigt pösfluffigt.
Rör ned curden och vispa lite lätt så det blandas ordentligt.
Blanda mandelmjöl, kokosnötsmjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ned i äggpöset med jämna och luftiga tag så det blir väl blandat.
Häll smeten i en smord form, gärna med bakplåtspapper i botten.
Stick ned äppelklyftorna tätt, tätt, tätt.
Strö över kokosflingor blandat med socker och kardemumma, och hyvla över kylskåpskallt smör med osthyvel.
Grädda kakan ett snäpp nedanför mitten på knappt 175 grader, ca 30 minuter. Håll koll och  prova med sticka. Sista gången blev jag distraherad och råkade övergrädda min en aning (vilket nog syns på bilden dessvärre).

Enjoy!!!

Här hittar du ett annat supergott recept, en äppelkakepaj, där jag också använt citroncurd. Här hittar du en LCHF-variant på äppelkaka, här hittar du en äppelkaka med kokta vita bönor i smeten, här hittar du en riktigt nyttig och rustik äppelkakevariant, och slutligen en riktig festkaka med äpplen, mango och mandelmassa. Tänk vad mycket gott man kan göra med äpplen!

Ha nu en fin inledning på helgen alla!










4 kommentarer:

  1. Äppelkakor eller äppelpaj kan man aldrig få för mycket av! Mums! :-)
    Ha en trevlig helg! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma till dig Tina! När det gäller äppelkakor håller jag med dig fullständigt, det är toppen med en äppelreceptbank på lager.

      Radera
  2. Låter så gott med lemon curd och kardemumma i! Kram och ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar den kombinationen. Har gjort äppelkakan flera gånger och tycker den blivit lyckad. Önskar dig också en fin helg Katarina! Kram!

      Radera