måndag 27 oktober 2014

Grönskande vegopaj med broccoli, brysselkål och tre olika sorters ost



Nu är det dags för paj igen go´vänner! Den här gången handlar det om en illande grön och smakrik vegopaj med tre sorters olika ost, två olika sorters kål, och en massa andra piggeliningredienser. Pajskalet, som är glutenfritt, innehåller kokta linser, linfrömjöl och chiamjöl och är av det lite rustikare slaget. Linserna bidrar med bra protein och både linfrömjöl och chiamjöl bidrar med bra fettsyror. Linfrömjöl är ett lite nyare och ovanligt tillskott i mitt skafferi, men det kan bytas mot linfrölross eller husk.

Visst kan man äta något kallskuret till pajen om man önskar, men det struntar vi i idag hörrni! Det är ju Köttfri måndag!

1 tetra kokta linser, 380 g
2 msk kallpressad rapsolja
1 stort ekologiskt ägg
2 dl rårismjöl
2 msk vitt chiamjöl
2 msk linfrömjöl - alternativt linfrökross eller 1 msk husk
1 krm salt
ev lite vatten om det känns för torrt

65 g emmenthalerost i tunna skivor
200 g ansad brysselkål
165 g små ansade broccolibuketter - jag använde s k superbroccoli, Beneforte
100 g färsk mangold
2 - 3 stora vitlöksklyftor
lite rapsolja

1 boll mozarella, 125 g
60 g färskriven parmesan
3 stora ekologiska ägg - 205 g
½ dl grädde
1 msk Gårdens kryddblandning från Krusmyntagården
lite salt från kvarn

Spola av linserna i kallt vatten och låt rinna av väl.
Mixa linserna tillsammans med olja och ägg.
Blanda de olika mjölsorterna med salt och mixa ihop alltsammans till en boll.
Kavla ut till en stor rundel och lägg i en smord vid pajform. Nagga och ställ in i kylskåp en timme.
Förgrädda pajskalet 10 - 12 minuter i 200 grader. Fodra genast med emmenthalerosten så den smälter i pajskalet och bildar en "buffert" mot fukten i fyllningen.

Gör under tiden fyllningen.
Förväll brysselkål och broccolibuketter några minuter i saltat vatten och låt sedan rinna av väl. (Släng inte de näringsrika broccolistjälkarna utan spar dem till soppa eller gryta).
Skala och flisa vitlöken och skölj och grovstrimla mangolden. Fräs hastigt i lite olja så det säckar ihop en aning.
Fördela grönsakerna i det förgräddade pajskalet.
Mixa ihop alltsammans till äggstanningen och häll över pajen.
Grädda i 200 grader 25 - 30 minuter.













2 kommentarer:

  1. Bra idé med köttfri måndag! Här blir det brysselkålspasta med massor av vitlök :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamän, här är det alltid vego på måndagar! Ditt förslag låter också super, varken brysselkål eller vitlök kan man få för mycket av! Kul att du hörde av dig Tea! Ha det gott!

      Radera