måndag 23 juni 2014

Annorlunda tomatsoppa med färska tomater och smak av fetaost och soltorkade tomater



Hoppas alla har haft en härlig midsommarhelg och att ni varken är alltför utfestade eller alltför myggbitna utan bara nöjda och sommarglada. Men nu är det vardag igen och dessutom Köttfri måndag, så då ska det förstås bjudas vegetariskt här på bloggen.

Den här tomatsoppan passar fint i sommar, nu när vi äntligen börjar få tillgång till tomater som faktiskt smakar TOMAT. Den kan antingen ätas varm, eller kyld med en isbit i. De glutenfria buljongtärningar jag använde är i det närmaste osaltade, därför behövdes tillskott av örtsalt. Om du använder annan buljongtärning med mer salt får du anpassa den andra saltmängden därefter.

Du vet väl förresten om att det är lite extra klokt att äta mycket tomater i sommar. Tomater innehåller nämligen ämnet lykopen, som är en karotenoid och som förutom att skydda mot cancer även sägs skydda mot solens skadliga UV-strålar. Nu har vi förstås inte fått någon större överdos av sol än i sommar, men vi ska väl hoppas att det vänder och att det blir både varmare och soligare igen, och då är det bra att vara förberedd.

Extra effektivt blir lykopenet om tomaterna upphettas, så ät gärna tomatsoppa, ugnsbakade tomater, ugnsbakade körsbärstomater med mozarella, ketchup (helst utan socker förstås), en smakrik tomat- och paprikaröra och tomatpuré.

Så här gör du soppan:

700 g färska, svenska, smakrika tomater - bleka vintertomater göre sig INTE besvär
6 dl vatten
4 stora vitlöksklyftor
2 glutenfria grönsaksbuljongtärningar
1 dl tomatpuré
2 tsk milt paprikapulver
1 - 2 tsk örtsalt - jag använde Trollets
1 burk smaksatt crème fraiche - fetaost/soltorkade tomater
1 tsk kokossocker
lite röd balsamvinäger
ev lite vitlökssalt från kvarn

Skålla, flå och grovhacka tomaterna, skala vitlöken.
Koka upp vatten med buljongtärningar och tomatpuré och lägg i tomathack och vitlök.
Lägg också i paprikapulver och örtsalt. Låt alltsammans koka upp och koka några minuter.
Rör ned crème fraiche och mixa soppan slät.
Smaka av med kokossocker, balsamvinäger och eventuellt mer salt.

Servera gärna soppan tillsammans med glutenfria grissinis, eller varför inte sesamfrallor.
Ha en underbar måndag allihop!









6 kommentarer:

  1. Tomatsoppa är en av våra favoriter, speciellt nu under sommaren. Det funkar ju med så många goda tillbehör också, att slänga ner en bit mozzarella är smarrigt.

    Vi har haft en lugn och skön midsommarhelg, vädret kunde visserligen varit en uns bättre men åh andra sidan är vi glada att det inte regnade hela tiden:)
    Hoppas du haft det riktigt skönt och får en fin vecka,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mozarella var ett nytt tips, som jag tackar för. Fetaost har jag haft i, smulad eller som en röra, men aldrig mozarella. Skönt att ni haft det bra. Jag har också haft en fin helg, men tycker också det varit lite väl kylslaget. Midsommar med dunjacka, nja!! Hoppas det blir bättre. Kram!

      Radera
  2. Äntligen goda tomater! Jag ska fira det som jag brukar - med en stor capresesallad. Tomatsoppa blir det en kylig augustidag tror jag. I och för sig har vi ju haft några kyliga junidagar också. Då får man se det positiva - soppväder!

    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Äntligen riktiga tomater! Mums med caprese, det är en favorit här också. Nog är det soppväder, Sara! Mellan 9 och 10 grader har det pendlat mellan de senaste dagarna. Dessutom regnigt. Jag längtar efter sol och värme! Önskar dig också en bra vecka.

      Radera
  3. Hej. Kan man frysa det som blir kvar?
    Hälsningar Meta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går absolut att frysa rester av soppan Meta, men jag skulle inte spara den alltför länge eftersom den innehåller crème fraiche som ju är ganska fet. Lycka till och ha det bra!

      Radera