måndag 21 oktober 2013

Smakrik höstgryta - helt vegan




Veckans vegetariska får bli en smakrik och innehållsrik vegetarisk gryta med allehanda grönsaker, curry och kokosgrädde. Till den serverade jag en pilaffblandning, en mix av brunt basmatiris och olikfärgade linser. Den som vill kan också ha en klick smetana, turkisk yoghurt eller veganyohgurt till, det smakar gott. Styrkan på grytan kan du själv reglera med mer eller mindre chili och curry. Gillar du hetta kan du välja att ta med fröna i chilifrukten. Jag kör en "fegisvariant" med lite lagom hetta.

Bli nu inte avskräckt av den långa ingredienslistan, för grytan är faktiskt väldigt lättgjord. Morotspulvret kan uteslutas om du inte har något hemma. Det ger lite extra fyllighet - och nyttighet - men grytan blir god även utan. Pulvret som kommer från Crearome köpte jag i hälsokostbutiken "Hälsa för alla" i PUB-huset i Stockholm. Pulvret kan du också ha i soppa, i smoothie, i veggiebiffar eller kanske förstärka smaken på en morotskaka med.

Ha en härlig Köttfri måndag allihop.

50 g kokosolja
1 - 2 msk curry
350 g morötter
250 g kålrot
250 g röd paprika - 2 stycken
100 g potatis
1 röd chilifrukt av den milda sorten
1 medelstor gul lök
3 stora vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater - Mutti
1 tetra kokosgrädde - 250 ml
2 msk osötad tomatpuré
2 msk lantbuljongpulver med chili och citrongräs - Renée Voltaire
(2 msk morotspulver)
1 - 2 msk pressad citron
lite flingsalt
ev lite kokossocker eller mörkt muscovadosocker
1 knippa persilja

Börja med att förbereda alla grönsaker. Skala och finhacka lök och vitlök, skala morötter, potatis och kålrot, kärna ur paprika och chilifrukt. Skär alla grönsaker i kuber och bitar.
Hetta upp kokosolja med curry och fräs allt grönsakshack under omrörning några minuter.
Tillsätt tomatkross, kokosgrädde, tomatpuré, buljongpulver och ev morotspulver, och låt alltsammans koka ihop under lock minst 45 minuter, gärna lite längre, så det blir en krämig och mustig gryta.
Smaka av med pressad citron och lite flingsalt, och runda gärna av smaken med en aning mörkt socker. Klipp över persilja och servera med kokt råris eller någon risblandning. Quinoa passar också bra liksom couscous eller bulgur för den som tål det.












4 kommentarer:

  1. Låter jättegott! Morotspulver måste jag kolla in! Kanske går det att beställa på nätet?
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana! Det går säkert att köpa morotspulver på nätet. Jag har inte kollat just det, men det mesta går ju att få tag på i olika webbutiker. Kram!

      Radera
  2. Nu har äntligen vi också köpt hem Voltaire buljong och den var ju hur god som helst! Framförallt blev vi väldigt glada när vi läste innehållsförteckningen:)
    Så gott med alla grytor just nu, även om kylan här nere hos oss verkar dröja ett tag till...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Renée Voltaires buljonger är supergoda. Förresten gillar jag de flesta av hennes produkter. Tyvärr är de dyra i överkant, så man får hålla igen lite. Skönt att kylan håller sig borta! Det brukar bli alldeles tillräckligt av den varan i slutändan. Ha en fortsatt skön höst!

      Radera