tisdag 29 oktober 2013

Purjo- och baconpaj med touch av getost - gluten- och laktosfri




Jag kom på att jag ju alldeles har glömt att berätta vilka som kom till final i Matbloggspriset - Folkets val. Förra söndagen stod det klart att tio finalister valts ut bland över 700 nomineringar. Jag har ingen aning om jag själv fanns med bland de nominerade. Om någon av er har skickat in mig så tackar jag för det, men jag kom hursomhelst inte till final. Jag tycker ni ska rösta på er favorit. Nytt för i år är nämligen att man genom sin SMS-röst bidrar till Stadsmissionens viktiga arbete bland utsatta människor som inte ens har mat för dagen. Varje röst kostar 10 kronor, och många röster kan göra skillnad, så sätt igång och rösta!! Listan på finalisterna har du här.

Paj är så himla bekvämt. Man kan variera i all oändlighet och pytsa i snart sagt vad som helst och det blir gott. Den här pajen gjorde jag nyligen, och den blev uppskattad av alla runt bordet. Vi var fem personer som blev mätta och belåtna.

För ett helt mjölkfritt alternativ väljer du mjölkfritt margarin och någon alternativ gräddsort samt hoppar över osten. Det blir förstås inte riktigt samma sak men gott det också. Krydda på lite mer i stället.

1½ dl rårismjöl
1½ dl ljust teffmjöl
2 msk PO-fiber
100 g kokt, kall och riven potatis
100 g laktosfritt smör
1 msk smetana

2 stora purjolökar, ca 400 g
1 paket bacon
2 vitlöksklyftor
1½ dl laktosfri grädde
½ dl smetana
knappt 1 msk Italiensk Gourmetkrydda - eller annan valfri kryddblandning
1 tsk dijonsenap
80 g lagrad, riven prästost
25 g riven getost av pecorinotyp
3 stora ekologiska ägg
lite olivolja till stekning

Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen, tryck ut i en smord pajform, nagga och ställ kallt i kylskåpet en halvtimme minst.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i 210 graders ugnsvärme.

När du ställt in pajskalet i kylskåpet kan du börja med fyllningen.
Klipp/hacka baconet i mindre bitar.
Skölj och strimla purjolöken, skala och flisa vitlöken, riv osten.
Fräs baconet lite lätt brynt i en aning olivolja. Tillsätt purjo och vitlök och fräs runt under omrörning några minuter.
Tillsätt grädde, smetana, senap och krydda och låt alltsammans koka ihop och kräma till sig under lock lite drygt 5 minuter.
Ta från plattan och rör ned båda ostsorterna. Rör om så osten smälter. Låt röran svalna.
Vispa upp äggen och rör ned i purjo/baconröran.
Fyll det förgräddade pajskalet med röran och grädda pajen i 200 graders ugnsvärme en halvtimme tills ytan blir ljust brun och smeten stannat.








6 kommentarer:

  1. Kul att se din variant på baconpaj, jag gjorde ju en i förra veckan jag också :) Purjo i är säkert minst lika gott som gul! Jag testar mig fram bland de glutenfria pajdegarna också, blir gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju det som är så kul, att variationsmöjligheterna är så otroligt många! Fortsatt lycka till med de glutenfria pajdegarna!

      Radera
  2. Otroligt gott det låter! Bacon ger så god smak! Mums! :)
    Ha en fin dag
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev jättegott! Du kan säkert omvandla receptet till något liknande som passar dig. Ha en fortsatt fin dag du också! Kram!

      Radera
  3. Men åååh, vad det där låter gott!!! - Och SER gott ut!
    Måste testa någon dag! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag definitivt du ska göra Karin! Jättegott blev det!

      Radera