lördag 19 oktober 2013

Fräscht syrlig grönsaks- och fisksoppa



Inspiration till den här goda fisksoppan fick jag för några veckor sedan, när döttrarna var hemma och fixade middag till sin skraltiga mor, som inte orkade uträtta några större storverk i köket. De i sin tur gjorde soppan efter ett receptblad från ICA - på ett ungefär i alla fall. När jag i min tur skulle göra soppan blev det ganska rejält omstökat i receptet - säg den matbloggare som kan följa ett annat recept till punkt och pricka! Hursomhelst blev båda varianterna högst njutbara. Maken påstod att han gärna skulle betalat 250 kronor för soppan på krogen, så det får man väl ta som ett hyfsat gott betyg. Så här gör du min variant på soppa med en massa grönsaker och med lite fisk. Du kan själv öka på mängden fisk om du önskar det. Soppan räcker till minst 3 personer, kanske 4 om du serverar ett härligt nybakat bröd till.

Ha en härlig lördag allihop! Här ligger frosten alldeles vit på marken, himlen är klarblå, och det biter rejält i kinderna.

1 medelstor fänkål, 250 g
3 potatisar, 230 - 250 g
några morötter, 130 - 150 g
½ medelstor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
½ dl fin olivolja
1 msk portugisisk fiskkryddeblandning - eller annan valfri fiskkrydda (se bild här)
1 burk plommontomater - allra helst från Delizie eller Mutti
1 burk vatten
saft och skalrasp av en ekologisk citron
1 fiskbuljongtärning, Fond du Chef
2 msk hummerfond
1 ½ dl grädde
ca 200 - 300 g laxfilé

garnering: fänkålsvippor

Att klicka i soppan:
1 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
skalrasp och saft av en ½ citron
ca 1 tsk olivolja smaksatt med bergamott eller citron
lite flingsalt

Börja gärna med såsen.
Rör ihop yoghurt, majonnäs, pressad vitlök samt citronsaft och rasp. Smaka av med olivolja och lite flingsalt och ställ kallt i kylskåpet så länge.

Förbered grönsakerna. Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar, skala och finhacka lök och vitlök, putsa och skär fänkålen i mindre bitar och spar fänkålsvipporna till garnering.
Hetta upp olivoljan i en rymlig gryta och fräs runt kryddblandningen någon minut innan du häller ned alla grönsaker. Fräs runt under omrörning några minuter så det blir mycket lätt rostat.
Tillsätt tomater, vatten, pressad citron och skalrasp, buljong och fond, och låt alltsammans småkoka under lock 10 - 12 minuter.
Tillsätt grädde och laxen skuren i mindre bitar och sjud ytterligare några minuter tills laxen känns klar. Smaka av och avgör om det behövs mer fond, salt eller kanske syra.
Häll upp i djupa tallrikar, klicka ned såsen, och garnera med fänkålsvippor.







4 kommentarer:

  1. Vad gott det låter! En sådan soppa skulle falla mig i smaken också! :)
    Ha en fin lördag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Hei. Jeg laget denne retten i går og det ble en kjempesuksess!!! Supergod :)
    Jeg er ofte inne på bloggen din og får mange gode tips. Veldig fint at du fotograferer hele prosessen når du legger inn oppskriftene. Er cøliaker og får mange gode tips om produkter o.l.også. Fott.
    Mvh Vebjørg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Vebjörg, vad glad jag blir! Jag vet att många uppskattar att jag fotograferar ingredienser och processen, så jag försöker göra det. Men ibland orkar jag inte riktigt, och då får det bli lite enklare. Ha det gott och varmt välkommen tillbaka!

      Radera