måndag 14 oktober 2013

Coleslaw med vitkål, kålrot och morot



Idag får ni recept på en supergod coleslaw, som vi åt i helgen tillsammans med den numera klassiska rätten pulled pork. I morgon får ni min variant av den, men idag får ni nöja er med coleslawen.

Den här varianten är lite annorlunda eftersom jag låter kålen och det övriga mjukna i lite olja i en gryta, men utan att ta färg. Det gör att rätten är lite lättare att tåla för känsliga magar, och i mitt tycke är den här varianten väl så god som de tidigare jag bjudit på (här och här och här). Pröva själva! Försök gärna få tag på ekologiska grönsaker, det blir så mycket godare!

Och eftersom den här coleslawen definitivt är köttfri får det faktiskt bli veckans vegobidrag. Servera den till vegetariska biffar av något slag, de här rödbetsbiffarna t ex. Eller varför inte bondbönsbiffar med jordnötssmör. Råris- och linsbiffar är inte heller så tokigt! Bön- och potatisbiffar smakar också mums!

Och vill ni ha mer vegetarisk inspiration tycker jag ni ska titta in hos Amyspieceofcake. Amy bjuder vegetariskt med indisk touch så man är beredd på att ta första bästa charterresa till Indien! Eller åtminstone till Växsjö! Kikar man in hos Hovkonditorn så överväger man starkt att kvista över till Amsterdam, och bloggen Hur bra som helst gör verkligen skäl för sitt namn. Hannas bilder får det att vattnas i munnen, och man börjar nästan knapra på datorskärmen. En tripp till Oslo får det nog också bli! Lilla matderiven bjuder på mat som passar både små och lite större magar, och Mitt gröna kök, Mollys Hälsoblogg, Vegetarisk måndag och Det gröna skafferiet frestar med allehanda vegetariskt.

Ha nu en härlig Köttfri måndag allihop!

350 g färsk vitkål
200 g kålrot
200 g morötter
½ dl rapsolja

1 äggula
2 tsk Dijonsenap
saft av en lime - och gärna lite skalrasp om du fått tag på ekologisk lime
1 burk smetana - eller något motsvarande mjölkfritt alternativ
1 msk Persailladekrydda
1 knippa färsk persilja

Strimla vitkålen fint, skala och riv kålrot och morötter.
Värm upp olja i en rymlig kastrull/gryta, och fräs grönsakerna mjuka under omrörning några minuter. De ska bara mjukna, inte bli brynta.
Låt svalna.
Rör ihop alla ingredienser till "såsen" och vänd ned i de avsvalnade grönsakerna. Blanda om alltsammans ordentligt, täck över och ställ kallt några timmar.

Förutom till pulled pork är coleslawen god till annat kött, fisk samt vegetariska rätter. Den håller sig några dagar kallt i kylskåpet.

 

4 kommentarer:

  1. Smart att fräsa kålen lite först, så det blir lite mildare för magen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väl så gott också, faktiskt. Bara man passar så det inte blir brynt, utan bara mjuknar.

      Radera
  2. Låter jättegott! :) Och just att försteka kålen lite är ju toppen för känsliga magar!
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir lite snällare mot magen! Samma till dig, Lana!

      Radera