måndag 7 oktober 2013

Broccolisoppa med touch av pepparrot



Oväntat god, stingig och lite annorlunda blev broccolisoppan när jag fick för mig att pytsa i lite pepparrotsvisp för att ta död på alla otäcka bacillusker som härjar hejvilt här i omgivningarna. Pepparrot är nämligen, liksom vitlök, chili och andra kryddor antiinflammatoriskt och bacilldödande.

Och soppväder är det minsann nu när frosten börjar nypa i kinderna. Med ett gott bröd till blir soppan en bra middag när det är Köttfri måndag.

Eftersom enzymerna förstörs vid upphettning över 42 grader lät jag min soppa svalna till ätljummen innan jag pytsade i mitt näringstäta och enzymrika pulver av groddad broccoli och grönkål. Det kan uteslutas. Soppan är god och nyttig även utan det.

500 g färsk broccoli
4 stora vitlöksklyftor
1,1 liter vatten
2½ msk lantbuljongpulver från Renée Voltaire
1 dl smetana
1 msk pepparrotsvisp
2 msk groddpulver - bild och beskrivning här
lite pressad citron eller vit balsamvinäger

Ansa broccolin och cdela i buketter. Ta också med stjälkarna och ev blad.
Skala vitlöken.
Koka upp vattnet med buljongpulver, och lägg ned broccoli och vitlök.
Låt småkoka tills det känns mjukt, 6 - 8 minuter.
Tillsättsmetana och pepparrotsvisp och mixa soppan slät.
Låt svalna till ljummet och vispa i groddpulvret.
Smaka av med några droppar citron eller vit balsamvinäger för att ge lite fräschör till soppan.

8 kommentarer:

  1. Låter jättegott!
    Önskar att jag kunde äta broccoli... men min mage klarar inte av denna grönsak...Får bara ont... :(
    Ha en toppen måndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt att du inte kan äta broccoli! Men det finns så mycket annat gott att äta. Du kanske kan göra soppan med blomkål om du klarar det.

      Radera
  2. Jippee, jag samlar på goda broccolirecept! Ha en underbar måndagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Åsa! Broccolirecept kan man inte få för många av! Ha det fint du också!

      Radera
  3. Svar
    1. Tack Marie! Lite annorlunda, men gott!

      Radera
  4. Den här skulle jag minsann gilla, allt med sting i är så gott Kjersti :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite lagom med sting i alla fall! Jag är nog lite fegare än du när det gäller den saken, men man kan ju tillsätta mer pepparrot om man vill. Och idag har jag köpt halloumi så att jag kan göra din Malai Kofta! Spännande!

      Radera