torsdag 26 september 2013

Dundernyttigt, glutenfritt surdegsformbröd med massor av finfina fettsyror



Igår spottade jag upp mig och bakade matbröd igen eftersom det ekade brödtomt i frysen. Jag hör till den sorten som gärna vill ha en frukostmacka, men då ska det inte vara på vilket bröd som helst, utan på ett riktigt nyttigt bröd som är grovt, smakrikt och fullspäckat med fibrer, fettsyror och antioxidanter. Som det här brödet. Det är en variation på ett gammalt tema, och ni som hängt med ett tag känner igen stuket. Grundkonceptet är detsamma, men innehållet varierar från gång till gång och är nästan aldrig riktigt detsamma. Den här gången blev det så här. Jättegott skulle Tina ha sagt. Och det säger jag också!

En bra köksmaskin är nästan en nödvändighet när man bakar det här brödet. Det är rejält kladdigt och ska arbetas länge, så det blir svårt med bara handkraft. Men bakar man sitt eget bröd regelbundet så har man snart tjänat in kostnaden för sin maskin.

I min glutenbakskola ser du bilder på en del av mjölsorterna.

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten, ca 34 - 35 grader
½ dl mandelolja
1/4 dl mörk dadelsirap
½ dl nyponpulver - malt av hela nyponet
2 msk havtornspulver (bild på det hittar du här)
½ dl hela, gula eller bruna linfrön
½ dl hela chiafrön
½ dl PO-fiber
1 dl pumpafrön
1 dl skalade hampafrön
3 dl durramjöl
2 dl rårismjöl
1 dl hampamjöl
3 msk glutenfritt surdegspulver
1 tsk Himalayasalt
2 msk malda psylliumskal - jag använde dem från Urtekram som inte är lika finmalda som vanlig Husk. Använder du Husk kan du minska mängden lite

Smör eller olja till formen

Ljumma vattnet och lös jästen i lite av vätskan. Tillsätt resten, och därefter olja och sirap. Kör igång maskinen på lågt varvtal. Pytsa i resten av ingredienserna vartefter medan maskinen snurrar - fram till mjölet.
Blanda de olika mjölsorterna med salt, psylliumfröskal och surdegspulver och tillsätt lite i taget. Arbeta degen mycket väl, minst 10 minuter på lågt varvtal, och klicka sedan upp den i en mycket väl smord form. Jag tog lite mandelolja på fingrarna och tryckte ned degen ordentligt så det inte skulle bildas luftbubblor.
Lägg plastfolie luftigt över (så inte bakhandduken ska bli oljig) och bädda sedan om brödet med bakduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur.
Sätt in brödet längst ned i ugnen på 225 graders ugnsvärme, och grädda en kvart. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare en och en halv timme.
Ta ur brödet ur formen och knacka lätt på undersidan. Låter det riktigt ihåligt? Förmodligen är det klart, men du kan om du vill låta det eftergrädda 10 minuter utan form och med avstängd ugn. Det gjorde jag. Det blev helt perfekt. Gräddningstiden kan verka lång, men den behövs eftersom det är så mycket godsaker i brödet.




8 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack Katarina! Det blev faktiskt väldigt lyckat, så jag är nöjd!

      Radera
  2. Svar
    1. Du får testa Marikka! Ha en bra inledning på helgen!

      Radera
  3. Detta ser väldigt gott ut! Går det att utesluta några av de mer avancerade ingredienserna tror du, som havtornspulver, hampafrön, mandelolja? Eller blir det helt fel då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Du kan byta ut de ingredienser du inte har hemma. Huvudsaken är att proportionerna blir någotsånär lika. Rapsolja funkar t ex precis lika bra som mandelolja, och hampafröna kan du byta mot ex vis solrosfrön. Havtornspulvret kan du helt enkelt hoppa över. Lycka till!

      Radera
  4. Ah vad bra! Det ska jag prova, spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Återkom gärna med rapport hur det gick. Ha det bra!

      Radera