tisdag 11 december 2012

Gluten - ägg och laktosfria, skurna pepparkakor med mandel



De här pepparkakorna är jag riktigt, riktigt nöjd med! Spröda, krispiga och jättejättegoda! Första gången jag försökte mig på dem flöt de ut på tok för mycket. Goda var de, men det blev en enda stor kaka av alltsammans, som jag fick skära i rutor i efterhand. Men, men, med lite justeringar så gick det till slut galant. Ett plus är att pepparkakorna är väldigt lättgjorda. Bara att mixa ihop alltsammans i matberedaren, låta vila i kylen, och sedan skära ut skivor och grädda. Ytterligare ett plus är att pepparkakorna är bakade på rena, naturliga ingredienser, utan några konstiga tillsatser. Hoppas du också ska gilla dem. Lycka till!

1 dl rårismjöl
1 dl mörkt bovetemjöl - hittar du inte mörkt bovetemjöl så går det bra med vanligt också
½ dl mörkt muscovadosocker
½ dl ljust muscovadosocker
1 tsk mald kanel
2 krm mald pomerans
2 krm mald ingefära
1 krm malda kryddnejlikor
1 krm nystött kardemumma
1 krm vaniljpulver eller 1 tsk äkta vaniljsocker
1 msk fiberhusk/malda psylliumskal
1 tsk bikarbonat
110 g LF smör eller mjölkfritt margarin
1 - 2 msk yoghurt -  vanlig LF, eller LF turkisk yoghurt. Mjölkfritt yoghurtalternativ går också bra.

1 dl mandelspån + ca ½ dl rårismjöl till utbakning - hoppa över mandeln om du inte tål det.

Blanda alla torra ingredienser i matberedaren, och kör runt någon sekund med kniven.
Tillsätt kylskåpskallt smör i kuber, och kör runt några varv till.
Tillsätt yoghurten, och kör tills det blir en sammanhängande "boll". Börja med den mindre mängden och tillsätt lite mer om det behövs. Degen ska inte vara för kletig.
Ta upp degen på bakbord, och knåda in mandelspånen. (Om du kör dem i matberedaren blir det bara ett smul av alltihop). Ta hjälp av lite extra mjöl.
När du knådat in mandelspånen jämnt, formar du en rulle, som du plastar in och låter vila i kylskåpet, minst några timmar, eller gärna över natten.
Skär skivor, några millimeter breda,  av rullen och lägg på bakpapprad plåt. Jämna till dem lite.
Grädda i lite drygt 200 graders ugnsvärme 6 - 8 minuter, beroende på hur stora du gör kakorna. Passa noga, noga, det handlar om sekunder mellan perfekt gräddade kakor och brända kakor!
Jag fick ut ca 45 pepparkakor av den här satsen.









 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar