söndag 23 december 2012

Fläskfilégryta med aprikoser och brysselkål

















Dan före dan! Vad sägs om lite "vanlig" mat, innan det är dags att hugga in på julbordet? Fast ni kanske redan har tjuvstartat och ätit julbord så ni nästan hunnit tröttna innan det är dags på riktigt. Det har inte jag. Jag har inte ätit ett enda julbord i förväg, så jag riktigt längtar efter skinka och rödkål, sill och gravad lax. Mums!

Den här fläskfilégrytan åt vi förra helgen, och maken som i vanliga fall inte är så begeistrad i brysselkål mumsade i sig med förtjusning. Aprikosernas sötma matchades fint av brysselkålens lilla beska, och sammantaget blev det en riktigt fräsch och god gryta. Mandelsmöret gav både smak och fyllighet, men om du inte tål mandel hoppar du helt enkelt över det, och kryddar lite mer. Jordnötssmör kan också fungera. Välj i så fall ett så rent jordnötssmör som möjligt, utan socker och alla möjliga andra tillsatser. Vi åt quinoa till grytan, men det går förstås lika bra med potatis eller ris. Så här gör du.

700 g fin, svensk fläskfilé
smör/rapsolja till stekning
vitlökssalt och svartpeppar från kvarn - jag har precis gjort en ny sats vitlökssalt

250 g brysselkål - gärna färsk
150 g mjuktorkade aprikoser
5 dl vatten
1 tärning kycklingfond - Fond du chef
2 msk osaltat mandelsmör - av märket Kung Markatta
valfri redning - jag tog en aning ljus Maizenaredning

Putsa fläskfilén, och skär den i knubbiga bitar.
Bryn den fint på båda sidor i en blandning av smör och rapsolja.
Kvarna över vitlökssalt och svartpeppar, och lägg över i en gryta.
Vispa ur pannan med en deciliter av vattnet och häll över i grytan tillsammans med resterande vatten, fond och aprikoser.
Låt småputtra 25 minuter.
Tillsätt brysselkålen - sköljd och ansad - och vispa ned mandelsmöret.
Koka tills kålen är mjuk, ca 5 - 7 minuter. Smaka av.
Red av på det sätt du föredrar.
 

3 kommentarer:

  1. Brysselkål ihop med aprikos låter ju helt underbart, det ska jag absolut testa. Tack för inspiration! :)

    Önskar dig en riktigt god jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sara, och tack själv för idéer och inspiration! Ha en underbar julhelg du också!

      Radera
  2. Hej Jag tycker dina artiklar är mycket intressant, besökte jag din hemsida och jag har noterat några recept. Från Spanien Jag inbjuder dig att besöka min matlagning blogg som ligger i Valencia varje vecka ska jag uppdatera, är mycket positiv om andra matkulturer.

    Valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Du vet vad som är TARONCELLO? (hemlagad), ensam i min blogg hittar du svaret - ...

    Jag kommer att följa besöka en hälsning Chefgonin

    SvaraRadera