söndag 7 oktober 2012

Smakrik, kanel- och kakaokryddad höstgryta på högrev




Ni kanske börjar tro att jag framlever mitt liv bara ätandes kött och bakverk? Jag inser att man nästan kan tro det när man tittar på bloggen den sista tiden. Fel, fel, fel! Jag fortsätter att äta fisk flera gånger i veckan, vegetariskt ganska ofta, och kött bara någon gång då och då, men det har blivit gamla favoriter i repris, eller med så få justeringar att jag inte tyckt det vara så mycket att blogga om. Så det kan inte hjälpas, det får bli en kötträtt igen. Hösten är mustiga köttgrytors glansperiod, och det har det blivit några stycken av på sistone.

Den här härlig höstgryta t ex, smakar mums till kokt potatis, polenta eller något smakrikt rotsaksmos. Grytan tar förvisso lång tid att göra, men sköter sig själv på spisen, där den står och småputtrar och sprider hemtrevliga ångor och ljuvliga dofter omkring sig. Har du möjlighet, så gör grytan en dag innan den ska ätas. Den blir ännu godare dagen efter! Och nästan ännu godare dag tre!

1,2 kg högrev - mitt kom från Lövsta Kött
250 g rimmat fläsk
2 medelstora, gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater + ½ burk vatten
25 g soltorkade tomater - obs torra, inte inlagda i olja
2 stora röda paprikor
1 liten, mild chilifrukt
1 dl tomatpuré
3/4 dl mörk oxfond
2 kanelstänger
1 - 2 lagerblad
1 msk rå kakao - eller åtminstone riktigt mörk och fyllig dito
(en skvätt portvin)
smör/olja/ghi till stekning - jag använde en blandning av rapsolja och ghi

Putsa och skär köttet i stora tärningar, ta bort svålen på fläsket och skär även det i bitar.
Skala och hacka lök och vitlök, kärna ur paprika och chili och skär i strimlor. Strimla även de soltorkade tomaterna.
Bryn kött och fläsk i omgångar, och lägg över i en större gryta.
Fräs löken glansig, men inte brynt. Lägg över i grytan.
Häll på tomatkross + vatten, de strimlade tomaterna, paprikan och chilin, samt tomatpuré, fond, kanelstänger och lagerblad. Låt koka upp, och småputtra under lock ca 2 timmar.
Vispa ned kakaon. Har du en skvätt portvin hemma, så skvimpa ned  några matskedar, om inte struntar du i det. Låt puttra ytterligare en halvtimme. Det gör inget om du glömmer den på spisen ytterligare en halvimme.
Köttet ska bli så mört att det nästan trillar isär. Smaka av och krydda på mer om du tycker det känns för mesigt.
Servera antingen med bara kokta grönsaker, kokt, pressad potatis, sallad och någon chutney, polenta, eller med ett smakrikt potatis- och pumpamos. Det gör du genom att koka skalad potatis och pumpa, 50/50 ungefär, i vatten med lite buljongpulver, stöta eller pressa den, och vispa den fluffig med en klick matfett och lite grädde av något slag. Lingon eller tranbär är gott till.
Krydda moset efter behag.




3 kommentarer:

  1. Oh, så gott och så höstigt! Perfekt att värma sig med en mustig gryta när det är kallt ute! :)
    Ha en toppen söndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Mmm, så gott med gryta! :)
    Och den här varianten låter riktigt supersmaskig!

    SvaraRadera
  3. Tack båda två! Den här grytan hör till de bättre, och kan varmt rekommenderas. Den passar ju er som föredrar LCHF också - om ni hoppar över portvinet. Må så gott!

    SvaraRadera