måndag 17 september 2012

Rödbets- och halloumipaj med äpple och pinjenötter - gluten- och mjölkfri vid behov



Dotter Erika har länge haft en rödbetspaj på sin önskelista, men det har inte blivit av att göra någon förrän nu. Här kommer den nu i alla fall, en riktigt god vegetarisk paj, som får bli veckans bidrag till Köttfri måndag.

Egentligen hade jag tänkt ha fetaost i pajen, men det visade sig att den rymt ur kylskåpet vid något obevakat ögonblick. I stället hittade jag ett paket halloumi, som fick tjänstgöra som stand-in, och det gick bra det med. Jag hade tänkt ha valnötter också, men samma där. Inga valnötter i sikte trots idogt letande. I stället hittade jag en påse pinjenötter, och det gick riktigt bra det också. Det gäller att vara flexibel när man bor i "obygden" och inte kan kila iväg till affären i tid och otid så fort något fattas. Alternativet är förstås att vara lite mer strukturerad och planerad. Hm!

Ha en riktigt mysig vegetarisk måndag allihop!

1½ dl rårismjöl
1 dl brunt hirsmjöl eller vanligt hirsmjöl (annat mjöl fungerar säkert också)
1 msk fiberhusk
75 g smör - eller mjölkfritt margarin
3/4 dl turkisk yoghurt - eller mjölkfritt yoghurtalternativ

300 g skalade, knappt mjukkokta rödbetor
1 stort äpple - skalat, urkärnat och klyftat
200 - 225 g halloumi eller fetaost - alternativt tofu för mjölkfri variant
salt från kvarn
smulad oregano eller timjan
3 stora ägg
1½ dl turkisk yoghurt - eller mjölkfritt yoghurtalternativ
en knapp deciliter pinjenötter eller grovhackade valnötter

Koka rödbetorna knappt mjuka, och skala och klyfta dem.
Kör ihop pajdegen i matberedare, och tryck ut den i en smord pajform med lite högre kanter.
Ställ in i kylskåpet att stadga sig en halvtimme.
Fodra pajskalet med folieremsor runt kanten, och nagga botten.
Förgrädda i 200 grader ca en kvart. Ta bort folien efter halva tiden.
Fördela rödbetorna och äpplet i pajskalet.
Smula över halloumi/feta/tofu, kvarna över lite salt och strö över örtkrydda.
Mixa ihop ägg och yoghurt, och häll över pajen.
Fortsätt grädda i 200 graders ugnsvärme 35 - 40 minuter. Strö över pinjenötter eller valnötter efter halva tiden. Låt pajen "sätta sig" 5 minuter innan du serverar den med en sallad.














6 kommentarer:

  1. Det låter jättegott! Rödbetor och halloumi är en smaskig kombo!
    ha en fin dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, det passar väldigt bra ihop. Kram tillbaka!

      Radera
  2. Tack för att du tog min önskan till till verklighet, min bit ligger i frysen och väntar på att ätas - ska bli spännande! Och ska definitivt göras hemma också! Puss

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset om ett bra användningsområdet till rödbetor! Jag har fått en stor påse av mamma, nu kan jag göra av med ett par tre stycken iaf. Det här såg nämligen väldigt smarrigt ut. Och både fetaost och pinjenötter har jag hemma, än så länge har de inte hunnit rymma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt med en mamma som kommer med rödbetor! Ingen dum present alls! Och pajen är inte heller dum, men skynda dig och gör den innan fetaosten och pinjenötterna rymmer!

      Radera