onsdag 5 september 2012

Robbans aprikospaj med vaniljsmakande kokostäcke - gluten- och laktosfri



Döttrarna tycker ibland att jag "smörar" lite väl mycket för mina svärsöner. Men vaddå! Är man nu så lyckligt lottad som jag, som har fått så härliga och go´a svärsöner, så vill man ju att de ska ha det bästa! Även i matväg menar jag! Det allra bästa har de ju redan fått! De är nog bara lite avundsjuka! Förresten smörar jag nog nästan lika mycket för döttrarna. Det är ett privilegium att ha dem nära och få chansen att skämma bort dem ibland.

En av mina mysiga svärsöner börjar kvittra och drilla som en nymornad lärka så fort det blir tal om soltorkade tomater eller kokos. Så vad gör då en ansvarskännande svärmor när han och dottern hastigt och lustigt aviserar ett lunchbesök tillsammans med lilla I? Jo, hon petar raskt i lite soltorkade tomater i köttfärsbiffarna, och dyker på huvudet i skafferiet för att leta upp kokos och en burk persikor som hon VET ska finnas någonstans. Icke! I stället kryper det fram en påse aprikoser, som tydligen lekt kurragömma någonstans i skuggorna, och där datumet PRECIS håller på att gå ut. Men så lämpligt! Det får bli en aprikos- och kokospaj i stället. Resultatet har ni här. Det blev lite hopplock av sånt som fanns i kylskåpet - en skvätt grädde, lite Philadelphia, knappt en halv burk crème fraiche - men gott blev det till slut! Det intygade även dottern!

Om du har bättre koll än vad jag har i mitt skafferi - alternativt bättre framförhållning - kan du förstås ta väl avrunna persikor, aprikoser, eller varför inte päron, på burk i stället för torkade dito.

250 g torkade aprikoser - gärna ekologiska och osvavlade
kokande vatten

2 dl fullkornshavreflingor - eller Sempers rena havre
½ dl kokosflingor
1 msk malda psylliumskal
100 g laktosfritt smör - eller mjölkfritt margarin
3/4 dl laktosfri crème fraiche - eller motsvarande mjölkfritt alternativ

3 ägg
100 g naturell Philadelphiaost original - eller Soja Supreme för ett mjölkfritt alternativ
1 dl laktosfri grädde - eller mjölkfritt gräddalternativ
½ dl ljust rårörsocker
2 tsk vaniljsocker
1½ dl kokosflingor

Börja med att lägga aprikoserna i en skål och slå kokande vatten över så det täcker.
Låt stå medan du gör degen och förgräddar den.
Kör havreflingor, kokos och psyllium i mixern till ett mjöl.
Tillsätt kylskåpskallt smör/margarin i kuber, och kör hastigt några sekunder.
Tillsätt crème fraichen och kör till en smet.
Tryck ut degen i en lätt smord pajform. Degen blir ganska kladdig, men är ändå lätt att trycka ut.
Ställ in i kylskåpet att svälla och stadga sig minst en halvtimme. (Jag hade lite bråttom så jag ställde formen i frysen 10 minuter. Rekommenderas bara om du har en form som du vet klarar att sättas i ugnen direkt från frysen).
Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Häll av aprikosvattnet, och krama gärna ur lite extra med händerna, så det inte blir vattnigt.
Fördela över pajskalet.
Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen, och slå över.
Fortsätt grädda i samma ugnsvärme 25 - 30 minuter.
Servera pajen - gärna lite ljummen fortfarande - med en kula vaniljglass eller vispad, valfri grädde.








3 kommentarer:

  1. Haha, ja han är inte svårtflirtad när det gäller kokos och soltorkade tomater. Du har hittat hans svaga punkter :-)

    SvaraRadera
  2. Okej, jag erkänner , jag är fast i dina matkonster! Som du kan trolla med mat har jag aldrig sett någon göra! Man blir glad i själen varje gång man sätter sig till bords i ditt kök! Man vet nämligen att man alltid blir mätt, glad och överraskad när man får mat hos dig! Så fortsätt "smöra" du, ingen blir gladare än jag! :-)

    SvaraRadera
  3. Tack söta!! Och okej, okej, jag fortsätter väl smörandet då! My pleasure!

    SvaraRadera