onsdag 29 augusti 2012

Hälsogröt med flingor, dadlar, chiafrön och nyponpulver



Jag brukar ju försöka praktisera mindfulness och leva i nuet, men det är minsann inte alltid så lätt! Häromdagen när jag vaknade och det kändes alldeles höstlikt i luften fick jag värsta deppardippen och insåg att sommaren snart är slut! Jag fick blixtvisioner av den annalkande hösten och vintern med mörker, snåla vindar, isiga gator som man behöver halkbanekort för att klara utan att stå på huvudet, bylsiga tröjor, långkalsonger och droppande förkylningsnäsor!

Ack ja, bäst att förbereda sig och boosta sig med vitaminer, nyttigheter och annat smått och gott så man står pall! Tror ni inte att den här gröten gör susen? God var den i alla fall! Och väldigt mättande, så jag hoppade över min vanliga morgonmacka och tog den till förmiddagsfika i stället.

Och nu ska jag försöka ta mig samman och njuta av att sommaren inte är RIKTIGT slut än trots att vi snart passerar septembergränsen, att solen faktiskt skiner ibland i alla fall, och att dagarna fortfarande är långa. Ha en bra dag ni också!


2 msk grova boveteflingor
2 msk grova hirsflingor
1 msk chiafrön
1 msk linfrön
5 finskurna, färska dadlar
2 dl vatten
1 msk nyponpulver - helst malt av hela nyponet (från Bravara eller Immun)
1 msk kokosolja

Tillbehör: blåbär, ½ kravbanan och färsk sojamjölk

Blanda flingor, chiafrön, linfrön och finskurna dadlar i en kastrull, häll på vatnet och blanda om.
Låt stå över natten, övertäckt med lock.
Koka upp gröten och låt småkoka 5 minuter under lock på svag värme.
Rör i nyponpulver och kokosolja, och servera genast med den mjölk och de bär/frukter du vill ha.






10 kommentarer:

  1. Låter så gott! Jag brukar göra bovetegröt till dottern! I Ryssland har det alltid ätits bovete i olika variationer! Så när jag är där köper jag gärna med mig bovete, för det är mycket billigare än här i Sverige!
    I Ryssland använder man också bovete som tillbehör till varmrätt! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får du verkligen passa på och bunkra upp med boveteprodukter när du är i Ryssland, Lana, för det är verkligen bra till allt möjligt. Vore spännande att få veta hur man anrättar bovetet till varmrätt. Kokar man grynen ungefär som ris, eller gör man någon typ av gröt, ungefär som polenta? Berätta gärna! Jag måste nog göra blinis endera dagen förresten, det var länge sedan.
      Ha en fin dag du också!

      Radera
  2. Åhhhh.... vad det där såg gott ut
    Hmmmm..... Hej föresten Kjersti, på tal om hösten så är jag nog tvärtom jag ÄLSKAR hösten, ja ja, jag gillar alla årstider, men hösten är nått alldeles extra, det känns som ett lugn som sköljer över mej, så hösten är min favorit årstid.
    Din gröt såg jätte god ut. den måste jag testa att göra, som du kanske kommer ihåg så gillar jag gröt jätte mycke, det är nästan så att jag skulle kunna äta en tallrik gröt istället för en tårtbit (knäppt va?)
    Ha en jätte bra dag
    Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur att vi är olika, Pernilla! Så tråkig och enahanda livet vore annars! För mig skulle det gärna kunna få vara sommar året runt. Förmodligen "sviter" av min uppväxt i Congo. Jag är också en grötfan, och tycker inte alls att det låter knäppt att välja gröt i stället för tårta. Tvärom riktigt klokt! Fast å andra sidan utesluter ju det ena inte det andra, eller hur? Gröt först och tårta sen. Ha det bra!

      Radera
  3. Svar
    1. Mumsig OCH nyttig! Kan inte bli så mycket bättre. Ha det gott, Malin!

      Radera
  4. Chaifrön har vi hållit utkik efter i affären efter att ha läst att det kommit, men än har inte "vår"affär fått in det på hyllan. Men snart ska de vara där och då ska vi absolut köpa hem och prova!
    Rågflingegröt blir det här varje vardagsmorgon, mättar så bra och är gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hallå, har ni inga hälsokostaffärer där nere i södern? Brukar finnas i Lifebutikerna bl a, i Superfruitserien. Annars kan man köpa det på nätet, bl a hos Bravara och Immun.
      Rågflingegröt brukade jag också gilla på den tiden det begav sig, men den innehåller ju gluten, så nu är det andra grötar som gäller. Ha det bra!

      Radera
  5. Gott, gott! :) Snart åker jag till hälsohemmet i Dalarna igen och då är det massor utav gröt, frukt och frön varje morgon. Härligt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh så avis jag blir, Tina! Är det Masesgården du ska till? Var på väg dit en gång, men blev jättesjuk precis innan jag skulle åka, så det blev aldrig av. Hoppas jag kommer dit någon gång. Då önskar jag dig en riktigt härlig vistelse med gröt och allt möjligt annat nyttigt mums!

      Radera