lördag 4 augusti 2012

Glutenfri pizza med fikon, mozarella, lufttorkad skinka och ruccola


Det här är nog inte en vinnarpizza!! Maken och jag avnjöt den till VM-finalen i fotboll, och även om jag är måttligt intresserad av fotboll, så är jag ju Italienfreak, och var tvungen att se hur de italienska gossarna skötte sig. Jag tänkte att jag skulle hjälpa dem lite på traven genom att äta pizza och skicka lite telepatisk coaching! Haha, det hjälpte inte ett dugg! Men spännande var det! Och pizzan passar faktiskt lika bra som OS-mys, vilket land du än hejar på.

Pizzan är förstås glutenfri, och degen är i mitt tycke riktigt bra och lätthanterlig. Jag använde halva degsatsen och frös in den andra halvan till senare tillfälle.

Fyllningen kan du förstås variera efter eget tycke och smak. Jag bredde en olivpasta (som jag köpte på Cypern) över botten, men det går också bra med någon pesto, eller olivröra av typ tapenade. Eftersom jag dessutom hade lite färdig tomatsås över duttade jag på lite klickar av den också. Sen blev det färska fikon, mozarella, italiensk prosciutto och ruccola. Supermumsigt!  Pizzan räcker till två hungriga personer.


50 g färsk jäst
4 dl ljummet vatten, ca 34 - 35 grader
½ dl olivolja
5 dl rårismjöl
2 dl ljust bovetemjöl
1½ msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk flytande honung
ca 1 dl bovetemjöl till utbakning

3 msk olivpasta
3 msk tomatsås
2 färska fikon
1 boll mozarella, 125 g
70 g lufttorkad skinka
2 "nypor" oregano
1 liten påse ruccola

Lös jästen i vattnet, och tillsätt olivolja och honung.
Blanda mjölsorterna med husk, bakpulver och salt och rör ned. Arbeta degen mycket väl, ca 10 minuter, på lågt varvtal. Låt jäsa övertäckt en timme.
Ta upp degen på bovetemjölat bakbord och arbeta igenom den väl.
Ta halva degen och kavla ut den tunt, tunt, tunt på ett bakplåtspapper.
Bred över olivpastan, och lägg därefter på fikon i skivor, bitar av mozarellan, "kluttar" av tomatsås och skinka i mindre bitar. Dofta över smulad oregano.
Låt jäsa ca 10 minuter och grädda sedan pizzan i 200 graders ugnsvärme ca 15 - 20 minuter. Fördela ruccola över pizzan, mumsa och njut!










2 kommentarer:

  1. Annorlunda fyllning. Låter väldigt gott! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan varmt rekommenderas, smakerna gifte sig väldigt bra.

      Radera