onsdag 30 maj 2012

Rabarber- och jordgubbsefterrätt med sommarsmak - med mandelmaräng och vit choklad



Rabarber och jordgubbar är verkligen en oslagbar sommarkombination, de har riktigt äktenskapstycke! Så när Söta Saker har Sommar som tema för maj får mitt bidrag bli den här sommarsmakande efterrätten med rabarber och jordgubbar, och med täcke av mandelmaräng och vit choklad.

Jag är lycklig nog att ha egen rabarber alldeles utanför knuten, men jordgubbarna var jag tvungen att köpa. Tyvärr var de väl inte sådär röda och solvarmt, smakrika som "riktiga" jordgubbar ska vara, men jag hade inte mage att köpa en ask svenska jordgubbar för 60:-. Snart kommer de härliga svenska gubbarna till mer humant pris, och då ska det minsann ätas jordgubbar, både naturella och i efterrätter!

Kakan/pajen är både gluten- och mjölkfri under förutsättning att man använder en mjölkfri, vit choklad. Om du inte tål mandel kan du byta mandelmjölet mot kokos, och hoppa över mandelhacket. Kokosblomssockret är dyrt men intensivt i smaken och drygt, och betydligt nyttigare än vanligt socker. Det är oraffinerat och har lågt GI, nästan hälften mot vanligt socker. Det jag använde är i pudervariant, men det går förstås att använda vanligt också, eller byta mot något annat socker.

Efterrätten är jättegod, lite ljummen, med några kulor vaniljglass eller en klick grädde till.

200 g rabarber
200 g jordgubbar
1/4 dl pudersocker av kokosblomma - alternativt ljust rårörsocker
(knappt 1 msk potatismjöl)

3 normalstora äggvitor - jag hade visserligen bara 2 äggvitor, men de var från jättestora ägg
1/4 dl pudersocker av kokosblomma - alternativt ljust rårörsocker
1½ dl mandelmjöl, ca 75 g
25 - 40 g valfri vit choklad
ca 20 g oskalad mandel

Ansa och skiva rabarbern, och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg i en lätt smord, ugnsfast form.
Blanda socker och potatismjöl och strö över frukten. Potatismjölet kan uteslutas, men bidrar till att suga upp vätska, så det inte blir så rinnigt.
Vispa äggvitorna hårt, och tillsätt sockret under fortsatt vispning.
Grovhacka choklad och mandel. Den hackade mandeln bidrar till lite "crunchighet".
Vänd ned mandelmjöl, chokladhack och mandelhack i marängen, och bred smeten jämnt över frukten.
Grädda i 200 grader ca 25 - 30 minuter, tills ytan fått fin färg.
Servera lite avsvalnad med valfritt tillbehör.











10 kommentarer:

  1. Håller med, det är en supergod kombination med jordgubbar & rabarber och vit choklad gör det ju inte sämre,ser verkligen supergott ut! Har helt missat att det är sommartema på Söta saker.. Får kanske lämna mina muffins som bidrag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker absolut du ska skicka in muffinsen, Therése! De passar ju jättebra. Men du får skynda dig, sista dagen i morgon.

      Radera
  2. Man kan inte säga det tillräckligt mycket, men jordgubbar och rabarber är oslagbart som kombination!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är fullkomligt eniga! Nu står rabarber- och jordgubbsdricka på agendan, blir det bra så återkommer jag med recept.

      Radera
  3. Du är en klippa på annorlunda men alltid fantastiska recept - GUD vad gott det låter! Jag som ÄLSKAR vit choklad också (även om jag aldrig lagt vantarna på den mjölkfria versionen), jag ska helt klart testa det här!

    Men SEXTIO hela kronor för jordgubbarna? Hutlöst! Om ett par månader slumpas de bort, synd att det är nu man verkligen vill ha dem :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina snälla ord, Alexandra! Tycker absolut du ska testa. Idag kostade de svenska gubbarna 75:- så jag väntar nog lite till, tills det lugnar ned sig lite! Hutlöst var ordet!

      Radera
  4. Åh, vad mumsigt! :-)
    Jag tål ju inte choklad så ska prova att göra utan.
    Undrar om man måste ersätta det med något eller det går ändå?
    Några idéer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du säker på att du inte tål vit choklad? Jag vet att en del som reagerar på kakao ändå kan tolerera den vita chokladen, som bara innehåller kakaosmör och inte kakaomassa. Men du har kanske testat det.
      Det går naturligtvis att helt utesluta chokladen. Du kan antingen ta lite mer hackad mandel, eller varför inte kokos eller hackade solroskärnor. Det blir gott det också, även om chokladen ger lite extra stuns förstås.

      Radera
  5. Då testar jag utan choklad.
    Jag är helt säker att jag blir jättedålig av både vit och mörk choklad.
    Jag är så känslig att jag ibland även reagerar på att ha krämer som innehåller kakao.
    Det beror lite på hur mycket det är i krämen och hur stort område jag smörjer det på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du så känslig så ska du självklart undvika allt vad choklad heter! Även på utsidan.

      Radera