fredag 4 maj 2012

Råa chokladbollar med kakaonibs, chiafrön och gojibär




Underbart är ibland alldeles för kort! Det ljuvliga vårvädret vi haft de senaste dagarna verkar ha tagit en paus, för nu hänger molnen tunga och gråmulna på himlen igen, och temperaturen har traskat ned. Det blir bakning och innestök idag i stället för att sitta i trädgården och sola nästippen. Och joodå, det är inte så tokigt det heller!

Jag gör raw-foodbollar titt som tätt. De är goda och nyttiga som mellanmål eller till en kopp te eller kaffe efter maten. Jag försöker variera bollarna med lite olika ingredienser, och den här gången fick det bli råa cacaonibs, som jag lade i blöt över natten tillsammans med chiafrön, solrosfrön, pumpafrön, mandel, och gojibär. Eftersom nibsen är lite bittra i smaken tog jag ganska mycket vaniljpulver, mörk agavesirap, och även lite bananpulver i bollarna. Jag föreslår att du smakar av dem, och sötar så mycket som du tycker är lagom.
Andra varianter på rawfoodbollar hittar du här, här och här.

1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl skållad och skalad mandel
1 dl chiafrön
1 dl cacaonibs
1 dl gojibär
2 dl vatten

½ msk vaniljpulver
2 msk mörk agavesirap
(½ msk bananpulver)
2 msk mandelolja eller kallpressad kokosolja

kokosflingor eller smulade mandelspån att rulla bollarna i

Lägg frön, mandel, gojibär och nibs i en skål, häll på vattnet och rör om ordentligt. Täck över och låt stå över natten.




Lägg alltsammans i en mixer eller matberedare, och tillsätt vaniljpulver, bananpulver, agavesirap och olja.
Mixa allt till en jämn massa, men låt det gärna vara lite "bitigt" och inte alltför fint mixat.
Ställ in i kylskåpet någon timme, så att smeten blir lite fastare.




Gnid in händerna med lite mandelolja eller kokosolja, och rulla bollar av smeten.
Rulla bollarna i kokosflingor eller mandelsmul. Jag la mandelspån i en kraftig plastpåse, kavlade till smulor med en vanlig brödkavel, och skakade runt bollarna i smulet.
Förvara bollarna i kylskåp.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar