måndag 14 maj 2012

Quinoasallad med sparris, champinjoner och purjo, och med läcker sallad därtill



Oj vad blåsigt och ruggigt det är idag, och oj vad jag längtar efter att vårvärmen ska återkomma, men det verkar vara trögt med det. Jag får trösta mig med god mat och köksstök!

Den här veckans vegetariska förslag blir en riktigt god quinoasallad med grönsaker och en härlig grönsallad förstärkt med blåbär därtill. Helt vegan är salladen, ingen tillstymmelse till animaliska produkter är inblandade. Men jag tror faktiskt inte att du kommer att sakna köttet, för salladen är jättegod!

Grönsalladen fick lite extra skjuts av en dressing med äppelbalsamico, som jag inte kunde motstå sist jag handlade. Den kan bytas mot annan god balsamico.

Jag hade bara svart quinoa hemma, så det fick bli det, men du kan ta vanlig vit, eller röd, det går lika bra. Eller varfölr inte blanda olika sorter?

2 - 3 dl quinoa + dubbla mängden vatten + 1 - 2 tsk buljongpulver från Renée Voltaire
1 knippe grön sparris, 250 g
200 g färska champinjoner
1 liten purjolök, ca 125 g
olivolja till stekning
lite vitlökssalt och peppar från kvarn

½ påse machésallad
½ påse ruccolasallad
½ ask ärtskott
½ gurka
1 ask blåbär

3 msk äppelbalsamico
3 msk mild jungfruolivolja
salt och peppar från kvarn

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen, men med tillsats av buljongpulver. Häll av ev överflödigt vatten (brukar det bli, så jag tar ofta lite mindre vatten än vad som anbefalles på förpackningen), och rör quinoan fluffig.
Bryt av det nedersta hårda på sparrisen, och förväll den några minuter i lättsaltat vatten. Kyl av i iskallt vatten, och dela i mindre bitar.
Ansa och skiva champinjonerna, och strimla och skölj purjon.
Bryn/fräs svamp och purjo i olivolja några minuter under omrörning. Kvarna över lite salt och peppar.
Blanda försiktigt ihop quinoan med sparris, svamp och purjo.
Vispa ihop dressingen.
Klyv gurkan och gröp ur kärnorna. Dela i mindre bitar.
Blanda ihop salladssorterna med gurkan, och toppa med blåbären. Häll över dressingen.








2 kommentarer:

  1. Åh, mums! Ser fräscht ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, Tess! Jag lovar att det var gott också. Det är så härligt med all sparris nu, jag nästan frossar i den.

      Radera