måndag 28 maj 2012

Ljuvlig, rostad vit sparrissoppa med vitlöksdoftande körvelcrème



Finns det något vårligare än sparris? Nu är säsongen i full gång, och sparrisen är som allra, allra finast. Då måste man ju passa på, och veckans vegetariska recept får därför bli en helt ljuvlig, rostad sparrissoppa med körvelcrème. Sopppan kan serveras som huvudrätt, eller som en liten "shot" före middagen - kanske vid någon av vårens alla fester och bufféer.

Sparrisen är kalorifattig, och innehåller väldigt lite kolhydrater, men däremot en hel del nyttiga ämnen, flavonoider t ex. Den gröna sparrisen är ett snäpp nyttigare än den vita, eftersom sparrisskotten fått växa i solljus och bilda klorofyll. Den vita sparrisen kupas - ungefär som potatis - och får aldrig komma upp i ljuset, utan växer under jorden. Den blir därför också lite dyrare eftersom den är lite mer arbetskrävande.
Den vita sparrisen blir mer tjockhudad - som man ofta blir när man stött på motstånd i tillvaron och inte får växa i frihet - och behöver därför skalas till skillnad mot den gröna.

Men passa på, kära ni, att njuta både av den vita och gröna sparrisen, innan säsongen slutar sisådär runt midsommar! Så här gör du soppan:

450 g färsk, vit sparris
"sparriskrafs" + 3 dl vatten + ½ tsk salt

1 vitlöksklyfta
2½ dl sparrisbuljong
2½ dl grädde - alternativ grädde fungerar för den som inte äter mjölkprodukter
2 dl torrt, vitt vin eller matlagningsvin
2 vegetariska buljongtärningar - Kung Markatta
2 msk rapsolja
ev redning

1 kruka körvel
1½ dl crème fraiche eller smetana
1 liten vitlöksklyfta
lite salt och vitpeppar från kvarn

Börja gärna med körvelcrèmen. Grovhacka körveln, men spar några små kvistar till garnering (det glömde jag, så jag tog timjan i stället).
Mixa tillsammans med vitlöksklyftan och hälften av crème fraichen/smetanan, och vänd försiktigt ned resten av crème fraichen. Smaka av med salt och vitpeppar från kvarn, och ställ kallt så länge.



Skala sparrisen, och skär av ca 1½ cm av den grova stjälken längst ned. Hacka de bortskurna bitarna, och lägg i en kastrull tillsammans med sparrisskalen, vatten och salt. Låt koka under lock ca 10 - 15 minuter, och sila ifrån sparrisbuljongen. Bör bli ca 2½ dl.



Skär sparrisen i mindre bitar och grovhacka vitlöken.
Hetta upp rapsoljan, och fräs sparris och vitlök under omrörning några minuter. Ska bli lättrostade.
Slå på sparrisbuljongen, grädde och vin, och tillsätt buljontärning.
Låt småkoka under lock tills allt känns mjukt, ca 15 minuter.
Mixa soppan slät, och smaka av den. Kanske behövs lite mer syra i form av en skvätt vin till?
Jag tyckte min soppa blev tillräckligt tjock utan att reda den, men det avgör du själv om du vill ha den tjockare.
Servera soppan med en klick körvelcrème.


Vi njöt av sparrissoppan i trädgården nu i helgen, med äppelblommen singlande ned över både oss och soppan, och under överinseende av Raffe.



2 kommentarer:

  1. Men vilken fantastisk blogg du har och "goda" bilder! Jag tittar snart in igen och testar något av dina recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Karin! Du är så välkommen tillbaka, närhelst du har lust! Jag brukar kika in hos dig med jämna och ojämna mellanrum. Ha det bra, och grattis igen till sparrisvinsten!

      Radera