fredag 23 mars 2012

Ugnsbakad torskrygg med pestotäcke av persilja, cashewnötter, solrosfrön och parmesan



Lättgjord och supergod är den här fiskrätten, torskrygg som bakas i ugnen på låg värme med ett smakrikt pestotäcke. Peston är verkligen en höjdare, och kan också vändas ned i nykokt pasta, eller bredas på en matig lunchmacka. Du kan göra den tillhörande salladen mer mättande om du vill, och lägga till ytterligare grönsaker, eller kanske t o m potatis, men den här gången blev det lite lightvariant hos oss.
Smaklig måltid!

4 portionsbitar torskrygg à ca 150 - 175 g
salt från kvarn
lite pressad citron

1 kruka persilja knappt - jag hade knipsat lite av den tidigare
1 stor vitlöksklyfta
½ dl solrosfrön
½ dl cashewnötter
1 tsk persaillade - härlig kryddblandning, se nedan vad den innehåller
ca 25 g färskriven parmesan
1 dl fin, kallpressad olivolja

ca 12 små körsbärstomater eller romanticatomater
sallad på mixad grön sallad och lättkokta sockerärtor
citronklyftor
olivolja, svartpeppar


Börja med peston. Grovhacka persiljan, och skala vitlöken. Grovhacka ev cashewnötterna.
Blanda ihop alla ingredienser till peston i mixerskålen, och mixa ihop till en pesto, helt slät eller lite grövre efter smak.
Lägg fisken i en smord ugnsform, och kvarna över en aning salt. Droppa över lite citron, och bred över peston.
Dela tomaterna och lägg runtomkring. Salta lite försiktigt på dem.
Baka i ugnen på 125 graders ugnsvärme tills innertemperaturen visar 52 grader. Då är fisken perfekt saftig.
Fördela sallad, sockerärtor och de ugnsbakade tomaterna på tallrikar - gärna djupa - och ringla lite olivolja över. Kvarna också över lite svartpeppar.
Lägg på torsken och servera genast.









1 kommentar:

  1. Ojojoj, vilken hääärlig blogg du har!! Jag sökte på kokosblomssocker på google och hittade hit. Sitter på jobbet så jag har bara snabbt tittat in, men ser verkligen fram emot att läsa igenom din blogg och följa den!
    För lite drygt 2 år sedan åt jag raw food under en period. Gillade det, men tyckte personligen att det blev för matstressigt då jag inte fick ihop det med resten av min familj (man, 2 barn på nu 5 och 6 år gamla). Så nu har jag haft en LCHF-period. Men när jag nu börjat lite mer med yoga och meditation igen har jag fått ett sug efter en detox-kur med görnsaks och frukt smoothies (har även köpt vetegräs samt chlorella från Råvarubutiken)samt vegetarisk mat och sedan landa i lite lättare mat med mycket grönsaker och "superfoods" inslag. Din blogg kommer att passa mig perfekt, känner jag : - )
    /Maria B

    SvaraRadera