måndag 27 februari 2012

Ugnsbakade paprikor med örtdoftande fyllning av svamp, spenat och canihua


Den här måndagens vegorätt får bli lite annorlunda men väldigt god - härligt färgsprakande paprikor med en fyllning av blandad svamp, babyspenat och det naggande goda, rödbruna,  lilla fröet canihua. Om du inte lyckas få tag på det kan du byta mot quinoa, som också är ett bra alternativ. Men har du inte testat canihua tidigare, så gör ett försök att få tag på det. Det är släkt med quinoan, men mycket mindre, och kan ätas som ett alternativ till just quinoa, ris eller couscous. Det innehåller mycket nyttigheter i form av bra proteiner, finfina fettsyror, och en hel del mineraler.

Helt vegan blir rätten om du väljer någon alternativ grädde och hoppar över osten.
Och självklart kan du välja annan färg på paprikan om du hellre vill det, orange, gul eller grön går lika bra.
Rätten räcker till 2 - 4 personer, beroende på hunger och vad man ev äter till.

1½ dl canihuafrön
3 dl vatten + 1 tsk Renée Voltaire lantbuljongpulver

2 rejält stora, röda paprikor, ca 250 g styck

ca 30 g torkad, blandad svamp + vatten till blötläggning
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk svampsalt
1 tsk torkad, smulad oregano
2 dl valfri grädde
1 liten påse färsk babyspenat, 65 g
rapsolja till stekning

1 + 1 dl riven, smakrik ost

Börja med att lägga svampen i blöt i vatten så det täcker. Låt stå minst en halvtimme att mjukna, gärna längre.


Koka canihuan under lock, i vatten med buljongpulver 20 minuter. Låt ånga av, och "fluffa upp" med en trägaffel t ex.


Förbered under tiden paprikorna. Halvera och kärna ur dem, och ställ dem i en lätt smord, ugnsform.
Baka dem i ugnen på 225 grader ca 10 - 15 minuter. De ska vara mjuka men ha spänst kvar.
Medan paprikorna är i ugnen och canihuan kokar förbereder du fyllningen.


Skala och hacka lök och vitlök. Krama vätskan ur svampen.
Hetta upp oljan, och fräs svampen tillsammans med löken några minuter under omrörning. Krydda med svampsalt och oregano, och tillsätt grädden. Låt den koka in lite så det känns krämigt.
Vänd ned spenaten och låt den bara mjukna och säcka ihop. Rör ned 1 dl ost och låt den smälta ned. Rör också i den nu förhoppningsvis färdigkokta canihuan. Blanda allt väl.



Fyll paprikahalvorna med röran, och fördela resterande ost över. Gratinera i ugnen på samma värme, 225 grader, ca 10 - 15 minuter.



4 kommentarer:

  1. Vilken härlig rätt! Canihua känner jag inte till sedan tidigare, tänk att man lär sig nya saker varje dag! Önskar dig en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är nog inte ensam! Canihua är förhållandevis nytt i butikshyllorna. Men visst är det härligt att man kan lära sig nya saker hela tiden! Ha det bra du också!

      Radera
  2. Hei Kjersti! Så fint å se at Kaniwa /Canihua faller i smak i Skandinavia! Skal dele oppskriften din på bloggen min!!! Hilsen, Ana Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ana Maria! Så glad jag blir över att du hittat till min blogg och uppskattar receptet. Tack också för att du vidarebefordrar och länkar till min blogg ifrån din blogg! Ja, visst är canihua ett härligt litet frö, användbart till så mycket. Jag använder det också ofta i mitt glutenfria bröd. Ha det så bra, och varmt välkommen tillbaka!

      Radera