lördag 18 februari 2012

Rawfoodbollar med cacaonibs, melonkärnor, cashewpasta, fikon och yaconsirap



Ibland, när andan faller på, så brukar jag göra chokladbollar av det lite nyttigare slaget att pigga upp fikat med. Häromsistens när jag var i Stockholm passade jag på att fika hos Blueberry i PUB-huset, och då åt jag en chokladboll med fikon och rå choklad som var väldigt god och som jag blev inspirerad av. Har ingen aning om vad bollarna i övrigt innehöll, men det här fick bli min variant. Jag har tidigare gjort chokladbollar med cacaonibs och halloncrunch, men den här gången fick cacaonibsen sällskap av cashewpasta och fikon, och de blev absolut godkända. Riktigt goda! De innehåller massor med nyttigheter i form av vitaminer, mineraler och bra fettsyror, och kan förslagsvis bli ett energitillskott av det lite mer hälsosamma slaget i skidbacken nu i sportlovstider.

Ett annat alternativ för idoga sportlovsaktivister är att grädda bananpannkakor och ta med ut i det fria, eller att grädda på kvällen efter väl förrättat värv.

1 dl melonkärnor
1 dl solrosfrön
1 dl cacaonibs
1 tsk vaniljpulver
4 fikon, sammanlagd vikt ca 70 g
½ dl cashewpasta
½ msk yaconsirap
1 msk kallpressad kokosolja

Börja med att mixa kärnor, frön och cacaonibs fint. Tillsätt allt annat, och fortsätt mixa till en slät massa.
Forma bollar, och rulla dem i kakao, mixade cacaonibs, hackade cashewnötter, smulade mandelflagor eller kokosflingor. Jag smulade mandelflagor i en plastpåse, la i bollarna, och skakade runt tills de blev täckta runtom.
Förvara bollarna kallt i kylskåpet, men ta gärna fram dem en stund innan de ska ätas så framträder smakerna bättre.





Cashewpastan kan bytas ut mot mandelpasta, jordnötspasta, hasselnötspasta eller hampasmör. Finns alla i samma märke.





4 kommentarer:

  1. Perfekta i tentatider, TACK för påsen jag fick, det värmde :) Puss

    SvaraRadera
  2. Så bra, hoppas de ger resultat!

    SvaraRadera
  3. Kan säga att de blev väldigt poppis bland mina kompisar i klassen i veckan när jag tog med och bjöd. Isabelle tyckte man skulle kunna beställa från din blogg, hade man kunnat det skulle hon köpt bollarna :) Får visa receptet istället :)Puss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hälsa Isabelle och tacka! Nja, jag hade väl inte direkt tänkt starta catering, men jag får väl se till att förse dig med lite godsaker emellanåt så du kan bjuda.

      Radera