måndag 23 januari 2012

Ljummen vegosallad med belugalinser, grönsaker, soltorkade tomater och frasigt mandelpanerad Tofu



Måndag igen, tänk vad tiden går fort i alla fall! Måndag betyder förstås vegetarisk igen här på bloggen, och idag får det bli en härlig och innehållsrik, ljummen sallad med belugalinser och grönsaker, toppad med soltorkade körsbärstomater och frasstekt, mandelpanerad tofu.

Belugalinser kallas ibland p g a sitt utseende för kaviarlinser eller linsernas ryska kaviar, och är liksom sina andra linssläktingar fulla med bra proteiner, nyttiga mineraler och en hel del annat smått och gott. De behöver inte blötläggas innan tillagning, och är praktiska på det viset. Belugalinser finns av flera olika märken, bl a Biofood, Risenta och Renée Voltaire. Mina kom från Biofood.

Tofu är ju tillverkat av sojabönor, och om du inte tål det, men tål mjölkprodukter kan du byta till Halloumi i stället.
Observera att pestokryddan innehåller parmesanpulver, så om du är vegan väljer du någon annan kryddblandning.

Om du har svårt att upptäcka morötterna på bilden beror det på att de antagit skyddsfärg! Jag gjorde det korkade misstaget att koka dem tillsammans med linserna, vilket gjorde att de blev fula i färgen. Gör i stället enligt beskrivningen nedan så blir färgen aptitligare.

Det här behövs för fyra personer

3 dl belugalinser
knappt 6 dl vatten + en vegetarisk buljongtärning
2 medelstora morötter
1 paket sugar snaps
ca 300 g broccolibuketter
ca 1 dl soltorkade körsbärstomater i olja
1 paket naturell Tofu, 270 g
1 dl mandelmjöl eller mandelpulver
1 msk Pestokrydda - eller annan valfri kryddblandning
rapsolja till stekning

Skölj linserna noggrant några gånger i ljummet vatten, så att ev skalrester och annat skräp försvinner.
Koka linserna tillsammans med vatten och buljongtärning, på svag värme under lock, ca 20 - 25 minuter.
Förbered under tiden grönsakerna. Skala och tärna morötterna, ansa broccolin. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, först morötterna ca 5 - 8 minuter, lägg därefter i broccolin och koka ytterligare 4 - 5 minuter, och sist sugar snapsen, som bara behöver ett hastigt uppkok. Häll av vattnet.
Tärna tofun. Blanda mandelmjöl och krydda i en plastpåse, och lägg i tofutärningarna och skaka runt så de blir panerade runtomkring. .
Stek tofutärningarna frasiga och gyllenbruna i rapsolja.
Lägg upp linserna på tallriken, blanda ned grönsakerna och de soltorkade tomaterna, och toppa med den nystekta tofun. Ringla ev lite olja från tomaterna över.
Servera genast.
Avsluta gärna måltiden med en saftig och C-vitaminstinn apelsin, vilket gör det lättare för kroppen att tillgodogöra sig järnet i linserna.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar