torsdag 5 januari 2012

Läcker kycklingfilé med kräftstjärtar, dill och vin- och saffranssås



Det här är en riktig festrätt, att avnjuta vid något speciellt tillfälle. Eller förresten, varför inte en alldeles vanlig vardag när man behöver unna sig något gott. Färsk, svensk kycklingfilé, gräddig vin- och saffranssmakande sås och kräftstjärtar, låter inte det gott så säg! Tycker du mot förmodan inte om saffran kan du naturligtvis utesluta det. Vinet kan bytas mot matlagningsvin. Vill du inte heller använda det tar du vatten och lite mer grädde, och bryter av med lite syrlig lime eller citron.

Eftersom vi var många vid bordet gjorde jag dubbel sats, men receptet nedan är för 4 personer.
Grädden och yoghurten kan bytas mot laktosfria varianter eller andra alternativ av havre, ris eller soja.

4 färska kycklingfiléer
salt, svartpeppar
smör/olja, ghi till stekning

1 ask kräftstjärtar

1½ dl vitt, torrt vin
2 dl vispgrädde
1dl turkisk yoghurt
½ - 1 kuvert saffran
2 msk kycklingfond
1 tsk italiensk kycklingkrydda (The Spice Tree)
½ knippa dill
50 g smakrik, riven ost
ljus maizenaredning

Bryn kycklingen fint på båda sidor i valfritt matfett. Kvarna över salt och svartpeppar.
Lägg över i en ugnseldfast form, och stek i 150 graders ugnsvärme tills innertemperaturen visar ca 65 grader.
Gör under tiden såsen.
Vispa ihop vin, grädde, yoghurt, fond, saffran och kycklingkrydda, och låt koka ihop några minuter. Smaka av och krydda ev lite mer eller tillsätt lite mer fond. Red med lite maizenaredning till tjockare konsistens. Klipp ned dillen.
Höj ugnsvärmen till 225 grader.
Låt kräftstjärtarna rinna av väl, och fördela dem över kycklingen. Slå på såsen, och strö över riven ost.
Fortsätt grädda ca 10 minuter tills ytan börjar bubbla och kycklingens innertemperatur visar 70 grader.
Servera med potatis, ris, bulgur eller quinoa, samt en sallad.










3 kommentarer:

  1. Det här var riktigt gott! Tur att man kom till dig just när det här stod på bordet!

    SvaraRadera
  2. ÅH! Ser väldigt gott ut! Perfekt för min lilla saffranspåse som står kvar i skafferiet ju :-)

    SvaraRadera
  3. Vilken tur att du gillade maten, Mallis! Och vilken tur att du har en saffranspåse kvar, Tess! Den tycker jag absolut du ska satsa på den här rätten, för inte ska du väl baka fler saffransbullar? Nu verkar det redan vara semlor som gäller.

    SvaraRadera