torsdag 19 januari 2012

Hawaikryddad strömmingslåda med potatis- och morotsstomp



Plötsligt fick jag en alldeles obändig lust efter strömming, så jag stegade resolut till fiskdisken och köpte mig ett halvt kilo rensad strömming. Jag unnar mig lyxen av att slippa rensa den själv, det är jag inget vidare bra på. Jag kryddade den lite annorlunda än jag vanligtvis brukar göra, och det blev väldigt gott. Med ett morotssmakande potatisstomp till blev det en vardagsmiddag med festsmak. Lättlagad och med få ingredienser är rätten dessutom, man behöver inte alltid ha en ingredienslista på två helsidor för att det ska bli gott!

500 g rensad strömming
Dijonsenap - ca ½ dl
salt och peppar från kvarn
2 dl valfri grädde - jag tog laktosfri vispgrädde
1½ msk Hawaikrydda från The Spice Tree
ca 2 msk ströbröd - glutenfritt för mig
smör/margarin till formen

600 g skalad potatis
300 g skalade morötter
2 vitlöksklyftor
buljongpulver
1 msk smör/margarin
ev några msk grädde


Torka strömmingen och klipp bort ryggfenorna.
Lägg ut på en skärbräda och salta och peppra försiktigt.
Bred ut senap på strömmingsfiléerna, och vik ihop dem. Lägg i en smord eldfast form.
Vispa grädden lätt tillsammans med kryddan, och bred ut på och runtom strömmingen.
Strö över ströbröd.
Grädda i 225 graders ugnsvärme ca 20 minuter tills rätten fått fin fär och strömmingen känns genomstekt.

Tärna potatis och morot, och koka den mjuk tillsammans med vitlöken, i vatten med lite buljongpulver.
Häll av vattnet (spara det gärna till soppkok senare), och stöt till ett grovt mos. Rör ned smör/margarin och ev grädde.
Servera strömmingen med stompet och någon sallad eller annan grönsak.







2 kommentarer:

  1. Åh det var sååååå gott, vilken tur jag hade som var hemma just då! Måste få till nåt liknande! Vad tror du för annan krydda kan passa till, om man inte har hawaiivarianten? PUSS

    SvaraRadera
  2. Det går säkert bra med vilken som helst av dina Spice Tree-kryddblandningar. Smaken blir förstås lite annorlunda, men säkert lika god ändå. Pestokryddan t ex tror jag blir jättegod!

    SvaraRadera