torsdag 26 januari 2012

Frukost igen, hurra! Glutenfri bovetemannagrynsgröt med hemgjort äppelmos



I Hågadalen i utkanten av Uppsala finns en eko-by, och där brukar jag klippa mig hos Uppsalas enda ekofrisör Theresa. Då brukar jag också passa på att storhandla på Tant Gröns Skafferi, som är en guldgruva när det gäller allt vad ekoprodukter heter. Där finns frukt och grönsaker, mejeriprodukter, konserver, hudvård, tvättmedel, babyprodukter, tygblöjor, bönor, linser och ris i lösvikt, teer, godis, torkad frukt, bröd, kryddor, marmelader, saft, inläggningar, ja, allt du kan önska. Sist jag var där upptäckte jag en nyhet, glutenfria bovetemannagryn, vilket jag naturligtvis var tvungen att testa.

Gröten blev len och slät i konsistensen och med jättegod smak, men jag fick inte den där riktiga mannagrynskänslan som det faktiskt blir med hirsmannagrynen. Den rekommenderade portionsstorleken är enligt mitt tycke på tok för stor, och är nog anpassad efter kroppsbyggare eller skogshuggare! Minst! Till en rejält stor portion räcker ½ dl gryn mer än väl, i alla fall om man äter smörgås också. Koka upp vald mjölk (jag tog färsk sojamjölk, lite drygt 1½ dl), vispa ned grynen och några korn salt, och låt småkoka under lock på svag värme 5 minuter. Rör några gånger så gröten inte fastnar (och smörj gärna in kastrullbotten med lite kokosolja innan du kokar upp mjölken). Med hemgjort, lättsötat äpplemos och sojamjölk till, samt en grov smörgås blev det ännu en härlig frukost att stå sig länge på. Smörgåsen den här gången var gjord på surdegsformbröd och med pålägg av salami, gurka och gul paprika.





4 kommentarer:

  1. Vad bra tips om bovetemannagryn. Jag har verkligen saknat mannagrynsgröt sen jag slutade med gluten. Jag brukar göra bovetegröt på boveteflingor, men blir ju inte alls samma sak. Har testat någon glutenfri mannagrynsvariant tidigare som blev ganska likt tapetklister så då låter ju detta mycket bättre... :-) Får svänga förbi Hågadalen nästa gång jag är i Uppsala. Bra ställe och promenera lite med vovven också! :-)

    SvaraRadera
  2. Hm, tapetklister låter ju inte så lockande. Då är det här definitivt ett bättre alternativ. Jag gillar även Zwickys hirsmannagryn, som det blir en riktigt god gröt av.
    Hågadalen kan varmt rekommenderas, med eller utan hund! Jättefina skid- eller promenadområden. Och förstås Tant Gröns Skafferi! Må så gott!

    SvaraRadera
  3. Pluggar i Wien nu så hittade denna i en affär, blev helt okej gott, tänkte testa att baka med den framöver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fia! Vad roligt att du hittade grynen i Wien och att du gillade dem. Jag tror faktiskt att det ibland kan vara lättare att hitta glutenfria alternativ i just Österrike och Tyskland t ex. De senaste gångerna jag varit på Tant Grön och även andra ställen har jag inte hittat grynen. Det finns en österrikisk kvarn som heter Rosenfellner och som gör jättebra glutenfria mjölsorter av ekologiskt mjöl. Bovetegrynen är säkert jättebra att baka på också. Må så gott! Välkommen tillbaka och hör gärna av dig igen!

      Radera