söndag 4 december 2011

Saffranshonungskakor - glutenfria och laktosfria. Kan även göras mjölkfria.



Jag har - som jag tidigare sagt - svårt att motstå olika kryddblandningar, oljor, inläggningar och andra godsaker som frestar i saluhallar och delikatessbutiker. Ofta blir det ett impulsköp, som jag sen inte alltid vet vad jag ska göra med. Så var det med saffranshonungen t ex. I teet på kvällen? Nja, det var ingen riktig höjdare. Som smaksättning i en vinägrett? Joodå, det blev riktigt, riktigt lyckat! Varför skrev jag aldrig upp det receptet? I alla fall stod mer än halva burken kvar, när jag kom på att det ju borde gå att göra honungskakor av den. Tilläget med saffran är ju inte helt fel nu i adventstider.

Har du inte saffranshonung tar du vanlig honung och tillsätter saffran själv. Eller också tar du någon annan smaksatt honung. Det finns alla möjliga sorter, minthonung, chokladhonung, kanelhonung och rosmarinhonung för att bara nämna några.
Jag använde laktosfritt smör, men det går precis lika bra att använda mjölkfritt margarin.

Jag hade lite choklad kvar efter att ha doppat mina tryfflar, så den värmde jag upp i vattenbad och ringlade över, lite hipp som happ.

100 g saffranshonung
60 g kokossocker - ca 1 dl
100 g mjukt, rumstempererat smör eller margarin
2 ägg
200 g bovetemjöl
1 msk fiberhusk
½ tsk bakpulver


Börja med att ta fram smör och ägg ur kylskåpet och låt stå framme och bli rumstempererat.
Ställ honungen i varmt vattenbad en kort stund, bara så den mjuknar och går lättare att vispa.
Vispa smör, honung och socker ljust och luftigt.
Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt emellan.
Blanda mjöl, husk och bakpulver, och rör ned i smeten.
Blanda väl, och låt stå och svälla ca en kvart.
Klicka ut kakor på bakpapperklädda plåtar, platta till dem lite (går lätt om du gnider in händerna med en aning kokosolja), och grädda i 175 graders ugnsvärme ca 10 minuter.
Låt svalna, gärna på galler, och garnera ev.










6 kommentarer:

  1. Åh vad mumsigt! :)
    Hoppas du får en fin andra advent!

    SvaraRadera
  2. Visst var det ett bra pris på jäskorgarna!!! Och jag ser att en sån där grej till att spritsa ut smält choklad måste ju jag investera i :o)

    //Linda

    SvaraRadera
  3. Saffranshonung?! Det lät ju jättegott ju! Så inte i te skrev du... Hmm, ja, i kaka kan jag tänka mig att det blir jättegott! Jag satt igår och funderade ut en sorts saffranskakor jag ska prova på, och så kommer du med ett superrecept i dag! Toppen :D

    Jag har en vän som köpte smaksatt honung för ett tag sedan förresten - med fläder- och champagnesmak! Det var... Intressant... ;)

    SvaraRadera
  4. Hej! Vilken lycka att hitta en blogg med glutenfritt recept!! Saknar dock maskin för bredband, har du några recept på formbröd på tex filmjölk. Nöt och frukt formbröd som är så där saftiga är det jag saknar mest av allt tror jag....

    Viktoria

    SvaraRadera
  5. Ja det är en enorm lycka!Recepten här är underbara! Jag saknade också nöt och fruktbröd mest av allt :-). Nu brukar jag göra Kjerstis Fruktbröd och tillsätta nötter.
    http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/07/gluten-och-mjolkfritt-fruktbrod-med.html
    Kjersti: Var hittar man den fiffiga "spritsaren"?

    SvaraRadera
  6. Tack allihop! Jag blir så glad för varje kommentar! Tack för tipset om jäskorgarna, Linda, jag beställde bums!
    Fläder- och champagnehonung lät verkligen spännande och annorlunda, Alexandra.
    Vad roligt att du hittat till min blogg, Anonym! Hoppas du hittar något bröd under fliken Glutenfritt/Matbröd, där finns en hel del. Fruktbrödet som blivit Marias favorit kan varmt rekommenderas, liksom surdegsformbrödet, som är min egen favorit. I stället för morötter kan du ta torkad frukt och nötter t ex. http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/09/glutenfritt-surdegsformbrod-variation.html.
    Den lilla spritsen är faktiskt jättefiffig, inte bara till choklad utan till kristyr och närhelst man vill garnera något. Jag tror att den finns att köpa på Cervera och även i nätbutiker. Jag köpte min för ganska länge sedan genom bokklubben Mat & Njutning.
    Må så gott allihop, och ha en fin vecka!

    SvaraRadera