fredag 25 november 2011

Vitaminsallad med vitkål, apelsiner, granatäpple och vit balsamdressing


De senaste dagarna har både maken och jag legat däckade i influensa här hemma. Vi hostar så det blåser orkanstyrka och fladdrar om öronen på oss, och kraxar och skränar som om vi vunnit Körslaget för kajor. I det läget gäller det i ännu högre grad än annars att peta i sig massor med vitaminer, vitlök och annat hälsobringande så att man fortare kommer på benen. Tursamt nog hade jag några förberedda inlägg till bloggen, för några nya kökseskapader har det inte blivit på några dagar. Menyn har varit ganska enkelspårig och mest bestått av honungsvatten och soppa.

Den här vitkålssalladen är sprängfylld med nyttiga vitaminer, som vi alla så väl behöver i vintermörkret, sjuka eller inte. Nu börjar apelsinerna också bli som allra bäst, saftiga och goda, så det gäller att passa på. Har du möjlighet att få tag på Kravapelsiner så är det förstås allra bäst, om inte så tvätta bort så mycket som möjligt av det vita "mjöl" som brukar täcka apelsinerna.

Det är lite pilligt att peta ut granatäpplekärnorna, och det brukar skvätta röd saft både här och där, så ta det försiktigt. Förvara granatäpplekärnorna separat i en skål, och den övriga salladen i en egen skål, så håller sig båda fräscha flera dagar i kylskåpet. Strö kärnorna över vitkålssalladen precis när du ska äta.

500 g vitkål
3 apelsiner
½ dl mild jungfruolivolja eller dito rapsolja
1½ msk vit balsamvinäger
½ msk italiensk salladskrydda
1 liten, pressad vitlöksklyfta
några varv med saltkvarnen
några varv med svartpepparkvarnen
1 granatäpple

Strimla vitkålen fint.
Skala två av apelsinerna, och ta bort eventuella kärnor. Skiva dem och skär i mindre bitar. Pressa saften ur den tredje apelsinen.
Blanda kål och apelsinbitar i en skål, och häll över apelsinsaften.
Vispa ihop olja, vinäger, vitlök och salladskrydda och häll över salladen. Kvarna över salt och peppar. Blanda om väl.
Pilla ur kärnorna ur granatäpplet, och strö över så mycket som du vill.






4 kommentarer:

  1. Isch och fy, hoppas ni snart är bättre och att vitaminbombningen hjälper!

    Krya på sej o ha en fin helg!

    SvaraRadera
  2. Läget är inte på topp om man säger så! Så helgplanerna är helt klart i farozonen. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Tack för omtanken, och hoppas att ni får en fin och frisk adventshelg!

    SvaraRadera
  3. Krya på er ordentligt nu! Det här låter som en toppensallad för att få en ordentlig vitaminkick - jag älskar vitkål <3

    SvaraRadera
  4. Är det tillräckligt elaka baciller så verkar visst ingenting hjälpa! Fast jag hade kanske varit ännu sjukare utan vitaminsalladen! Hoppas jag klarat av mitt onda nu, så jag får en frisk jul i stället. Håll dig frisk du också!

    SvaraRadera