lördag 5 november 2011

Smakrik potatiskaka med örter, pepparrot, pecorino och mozarella




Den här jättegoda potatiskakan blir ett perfekt tillbehör till framförallt fisk, men även till kött. Den smakar ljuvligt till några skivor kallrökt lax, men är också god ex vis till en bit stekt fläskfilé. Den klarar sig också bra på egen hand som vegetarisk rätt, tillsammans med en matig sallad. Jag använde vår egen potatis, och jag tror att det blev Matilda den här gången, men du kan ta vilken potatissort som helst. Eftersom grunden är kokt potatis är det inte absolut nödvändigt med en mjölig sort, som man vanligtvis använder när man gör potatisgratänger av olika slag.

Du kan använda färdigkokt, kall, överbliven potatis - det gjorde jag - men om du gör från grunden kan du koka potatisen nätt och jämnt färdig. Använder du potatis som fått kylskåpskallna helt blir GI-värdet lägre och då kan kakan ätas även av dem som är extra försiktiga med kolhydratintaget.

Eftersom potatiskakan innehåller ost är den knepig att göra helt mjölkfri. Laktosfri kan du göra den med lagrad ost och laktosfri yoghurt och laktosfritt smör. Vill du ändå göra kakan helt mjölkfri utesluter du osten, och använder någon alternativ yoghurt och mjölkfritt margarin. Krydda på lite extra i stället.

700 - 750 g kokt potatis - eller nätt och jämnt kokt om du gör från grunden.
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 dl riven mozarella
1 dl riven pecorino
½ knippa persilja
½ knippa dill
1 ägg
1 tsk senap
1 msk färskriven pepparrot
svartpeppar och vitlökssalt från kvarn
olja eller smör till formen

Topping:
½ dl riven mozarella
½ dl riven pecorino
25 g hyvlat smör/margarin

Smörj en ugnsfast form, rund eller fyrkantig spelar ingen roll.
Skala och skiva potatisen tunt.
Rör ihop yoghurten med ostsorterna, finklippt dill och persilja, ägg, senap, pepparrot samt salt och peppar.
Bottna formen med 1/3 av potatisen, och bred över hälften av yoghurtblandningen. Därpå ytterligare 1/3 av potatisen och resten av yoghurtblandningen. Slutligen den sista potatisen.
Blanda osten och strö över. Hyvla också över kylskåpskallt smör. Grädda potatiskakan i ugnen på 225 graders ugnsvärme ca 25 minuter, tills kakan fått fin färg och bubblar lite. Låt gärna potatiskakan stå till sig ca 10 minuter innan du skär upp den och serverar med valda tillbehör.








2 kommentarer:

  1. åh, det låter ju jättegott, speciellt med egen potatis, så förspänt har inte jag det minsann ;) Jag hade ingen aning om att potatisen blev mer GIsäker efter att den kallnat, vad spännande!

    SvaraRadera
  2. Visst är det en lyx att ha egen potatis! Jo, det stämmer, Alexandra. GI-värdet på potatisen minskar betydligt när den får kallna helt, beroende på att den kemiska strukturen förändras (fråga mig inte hur!). Det bästa är att den behåller sitt låga värde även när den blir återuppvärmd. Fiffigt, eller hur?

    SvaraRadera