måndag 19 september 2011

Kräftpaj med smak av ost och dill - gluten och mjölkfri vid behov




Augusti är ju kräftkalsens månad, festerna avlöser varandra. Men säkert finns det någon eftersläntrare som vill kalasa på kräftor även i september. Det är ju så gott! Nåja, det är inte alla som gillar att sörpla och slafsa och försöka pilla ut kräftstjärtar. Mycket jobb för lite utdelning, eller hur Anders? Då kanske den här pajen kan passa. Garanterat pill - och sörpelfritt, men ändå med den härliga kräftsmaken. Dessutom kombinerad med den nästan obligatoriska "side-kicken" ostpaj. Att smacka är tillåtet!
Mjölkallergiker får helt enkelt hoppa över osten. Det blir förstås inte riktigt samma sak, men helt OK ändå.


1½ dl Jyttemjöl original
1½ dl bovetemjöl
2 tsk fiberhusk
125 g LF eller vanligt smör, alternativt mjölkfritt margarin
½ dl yoghurt - vanlig, LF, eller gjord på soja

1 ask kräftstjärtar
1 stor knippa dill
150 g grovriven, riktigt lagrad ost - Prästost, Grevé eller Herrgård
1 tsk dillfrön -  ev lätt rostade
3 ägg
2½ dl grädde eller gräddmjölk - eller alternativgrädde av ris eller soja
salt, vitpeppar

Blanda mjölsorterna och fiberhusk, och kör sedan snabbt ihop degen i matberedare.
Tryck ut degen i en lätt smord pajformm, nagga och låt vila i kylskåpet ca en halvtimme.
Grädda pajskalet ca 12 - 15 minuter i 200 graders ugnsvärme, de första ca 10 minuterna med en folieremsa runt kanten.
Rosta ev dillfröna lätt i en torr, het stekpanna, och krossa dem lätt i mortel.
Fördela kräfstjärtarna i det förgräddade pajskalet, strö över dillfröna, och fördela grovhackad dill och grovriven ost över.
Mixa ihop ägg, grädde, salt och peppar, och fortsätt grädda pajen i samma ugnsvärme ca 25 - 30 minuter.
Servera med en sallad.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar