tisdag 9 augusti 2011

Oj så mycket god mat det finns på Öland!!


Vår Ölandsvecka har varit en enda lång kulinarisk resa. Inte har det varit några problem att vara glutenintolerant heller. Det har hela tiden funnits alternativ. En alldeles extra stor eloge vill jag ge till Halltorps gästgiveri. När det visade sig att Dagens lunchpannbiff inte var glutenfri erbjöds jag oxfilé med rödvinssås, rostade grönsaker och stekt färskpotatis. Till samma pris!

En kväll tog vi ut svängarna riktigt och gick på berömda Borgholms Hotell där Karin Fransson - den öländska örtdrottningen - regerar. Kanske inte i ensamt majestät, för hon har säkert ett helt hov av duktiga medarbetare omkring sig, men det är hon som komponerar alla fantastiska, örtdoftande maträtter. Något alldeles extra! T o m gott glutenfritt bröd!
Här följer en liten matkavalkad.

Fantastiskt kravlamm och den mest ljuvliga flädermousse jag någonsin smakat, på Solberga Gård, som också har en mysig gårdsbutik.

 
 Saftig och jättegod glutenfri morotskaka på Karamellkokeriet i Bredsättra.


Härlig örtpanerad bergtunga, rostade grönsaker och pepparrotsaioli på Slottshöjdens Resturang alldeles i närheten av Borgholms slottsruin.


Underbart god fiskgryta, läcker gino, och kaffe med kandisockerklubba på Hamnkontoret i Borgholm.



Ljuvligt god, glutenfri tryffelkaka på mysiga Gårdby café och lanthandel (lyckas inte hitta någon egen hemsida).


Fräsch sallad, gravlax och dillstuvad potatis (glutenfri och gjord med maizena) på Resturang Fågel Blå vid Ottenby fågelstation.



Filé Mignon (bara white för min del) på Robinson Crusoe, med fantastisk utsikt över hamnen i Borgholm.


Strutsstek och potatissallad på Marsjö strutsgård. Den jättegoda strutsäggostkakan med hallonsylt och grädde fanns också i glutenfri tappning. Ett strutsägg motsvarar ca 32 - 34 vanliga ägg, så många ostkakor blir det!



Örtsmör, örtolja och färskost som inledning på våra utsvävningar på Hotell Borgholm. Sen följde hälleflundra, kalventrecote och ostbricka.




Vaniljglass med härligt mörk och smakrik chokladsås på Vida Konsthall.


Superfräsch salladsbuffé och "mitt" lunchalternativ på Halltorps Gästgiveri.




Efter allt det här kan man bara luta sig tillbaka, och känna sig väldigt, väldigt tacksam över att man har det så bra!!

2 kommentarer:

  1. Oj oj oj, vad härligt allt ser ut! Blir sugen på allt :)

    SvaraRadera
  2. Hå hå ja ja vad mycket gott. Vet inte om jag blev hungrig eller till och med rätt mätt av det här inlägget. Som att man tagit del av en femtonrätters såhär på morgonen :-) Nej, dags för lunch tror jag... Puss!

    SvaraRadera