lördag 13 augusti 2011

Nektarin- och tomatmarmelad med vanilj, kardemumma och rårörsocker


Den här marmeladen blev alldeles otroligt god, och passar både som pålägg på en ostmacka eller scones, eller som tillbehör till en god dessertost på ostbrickan. Eftersom jag tyckte att marmeladen blev aningen för lös tog jag i lite agar-agarpulver, som är gjort på en slags rödalg, och som ofta används av vegetarianer som ett allternativ till gelatin. Det är inte nödvändigt, men ger lite fastare konsistens till marmeladen. Du kan också ta flytande pektin för att göra marmeladen fastare, om du föredrar det. Det blev två lite mindre burkar av den här satsen.

Eftersom marmeladen inte är så söt, och inte heller innehåller konserveringsmedel är hållbarheten begränsad. Förvarad i kylskåp håller den sig säkert några veckor i alla fall - om den nu finns kvar så länge. Risken är stor att den blir uppäten tidigare!

Eftersom marmeladen både är söt, god och otroligt lättgjord tycker jag att den passar som bidrag till Månadens Sötsak, där temat är just "Lättlagat".


400 g nektariner
400 g tomater
1 dl vatten
2 dl rårörsocker
1 vaniljstång
4 - 6 lätt krossade kardemummakapslar
½ tsk agar-agar

Ta bort kärnorna från nektarinerna, och skär både dem och tomaterna i mindre bitar.
Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, rårörsocker, lättkrossade kardemummakapslar och snittad och urskrapad vaniljstång. Koka upp och låt småkoka ca 15 minuter. Ta bort ev skum, rör ev ned agar-agar, och häll upp på varma, steriliserade burkar. 







6 kommentarer:

  1. Låter gott! Trevligt med nya smakkombinationer! :)

    SvaraRadera
  2. Kan intyga att den var väldigt god och spännande!

    SvaraRadera
  3. Hej Tina! Ja, visst är det kul med lite nya och annorlunda kombinationer! Fick idén när vi var och handlade, och nektarinerna såg så otroligt fina ut. Att marmeladen sedan blev jättelyckad var ju extra roligt. Ha en fortsatt trevlig helg!
    Erika, det finns lite kvar tills du kommer nästa gång.

    SvaraRadera
  4. Vilket intressant recept! Jag har aldrig använt agar-agar men har hört mycket om det, speciellt då jag som vegetarian håller mig undan gelatin så långt som det går. Lämnar det någon eftersmak eller är det helt neutralt?

    SvaraRadera
  5. Hej Alexandra! Agar-agar lämnar ingen eftersmak alls, och är helt neutralt. Du kan använda det överallt där du annars skulle ha tagit gelatin. Fortsatt trevlig helg!

    SvaraRadera