fredag 12 augusti 2011

Havrekakor med blåbär - glutenfria och även mjölkfria vid behov




På lördag kl 14 - 16 är ni alla välkomna till Gammelgården i Rasbo (buss 886 till Rasbo kyrka för er som inte är bilburna).Då går nämligen årets stora begivenhet, Kakkalaset, av stapeln! Kakmonster i alla åldrar och storlekar får då chansen att få sitt lystmäte vad gäller kakor. Förra året var det 110 sorter, i år kanske det blir ännu fler. För blygsamma 50 kronor får man saft/kaffe eller the, och så många kakor man orkar äta, och all behållning går till Röda Korset. Sötsaker är ju inget jag vanligtvis förespråkar, men för en gångs skull må det vara hänt. I synnerhet om du balanserar allt det söta med något riktigt nyttigt till middag. Lax kanske, mycket grönsaker och vitlöksdoftande dressing. (Läs gärna mer om IFD-kost här).

Jag brukar bidra med fyra olika sorters kakor, mormors chokladsnitt, jordnötsbollar, italienska mandelkakor och de här havrekakorna. Ytterligare ett recept på havrekakor hittar du här. De komponerades till dotter Josefins möhippa i slutet av maj.

Jag har inte prövat, men tror säkert du kan byta ut havregrynen mot boveteflingor eller lite grövre hirsflingor om du inte tål spannmål över huvudtaget.


5 dl havregryn (gärna Saltå kvarns biodynamiska, eller andra ekologiska gryn, alternativt Sempers rena havre)
1 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 stort ägg
1 dl ljust muskovadosocker
1 dl mörkt muskovadosocker
125 g LF eller vanligt smör, alternativt mjölkfritt margarin 
ca 1 dl torkade blåbär (ICA:s 70-gramsförpackning är precis lagom)

Häll havregryn, bovetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och blåbär i en skål och blanda om.
Vispa ägget tillsammans med muskovadosocker – båda sorter - så det blir pösigt.
Smält smöret och häll det hett över grynblandningen.
Rör ned ägg/sockersmeten, och blanda om väl till en jämn smet.
Låt stå 5 minuter och svälla.
Klicka ut kakor med hjälp av 2 matskedar på bakpappersklädd plåt.
Lägg dem inte alltför tätt eftersom de flyter ut en del.
Grädda strax nedanför mitten ca 10 - 12 minuter i 175 graders ugnsvärme.
Gräddningstiden varierar beroende på om Du gör många små eller färre stora kakor. Eftersom man helst inte ska äta sig mätt på en enda sorts kakor på Kakkalaset gjorde jag mina kakor ganska små. De blev klara på knappt 10 minuter. Du som inte är på kakkalas kan gärna ta två, för kakorna är rena, rama hälsokosten med nyttiga fibrer från havregrynen och lika nyttiga antioxidanter från blåbären.

Blåbären kan bytas mot andra torkade bär, ex vis tranbär, körsbär eller russin. Ett annat alternativ är hackad, syltad ingefära, eller hackad mörk choklad (ev smaksatt).








PS I kväll ska jag bänka mig framför TV:n, njuta av fantastiska Meryl Streep som Karen Blixen i "Mitt Afrika", nostalgitrippa och drömma mig tillbaka till mitt Afrika. Läs gärna mer här, här och här. DS

6 kommentarer:

  1. Mums! Ja vi ses imorrn! Då blir det kakbuffé till lunch :-D

    SvaraRadera
  2. Njaaa! Jag tänker grunda med lunch, och äta med måtta, annars blir det nog risk för sockerchock, och det vill vi inte vara med om!

    SvaraRadera
  3. Haha, försök inte låta så präktig och måttlig mamma. I morgon blir det kakfrossa. :D

    SvaraRadera
  4. Ojojoj! Och dig har man försökt uppfostra!

    SvaraRadera
  5. Tack för ett jättebra recept, bakade det idag fast med mörk choklad istället och kakorna blev jättegoda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var glad jag blir över att kakorna blev lyckade! Självklart går det bra med choklad i stället. Må så gott!

      Radera