tisdag 12 juli 2011

Vardagswok med kalkon och grönsaker


Den här woken går snabbt att svänga ihop, bara du förbereder och skär grönsakerna i förväg.
Det är också bra om köttet får marinera några timmar i kylen. Kom bara ihåg att ta fram det en halvtimme i förväg att rumstemperera och rinna av. Wokpannan kan annars bli för avkyld, och då blir köttet mer kokt än wokat.
Vegetarianer kan byta kalkonen mot quoernfilé.
Har du ingen wokpanna går det bra med en stor stekpanna.
Jag serverade glutenfria nudlar av svart ris till. Kokt ris passar också bra.
Tyvärr lyckades jag den här gången inte riktigt få till bilden som jag skulle önskat. Det ser ganska mesigt ut! Woken är faktiskt betydligt godare än den ser ut, så ge den gärna en chans trots allt

700 g kalkonbröstfilé

½ dl soja - glutenfri vid behov
1 msk flytande honung
1 stor vitlöksklyfta - pressad eller finriven
1 msk balsamvinäger av valfritt slag
ca 20 g färsk ingefära - riv den fint och pressa ur saften

200 g morötter
200 g färsk vitkål
100 g purjolök
1 burk böngroddar

1½ dl vatten
1 msk maizenamjöl
1 - 2 tsk sesamolja
3 msk soja
neutral olja att woka i

Vispa ihop marinaden. Strimla kalkonköttet fint, och lägg ned i marinaden. Ställ in i kylskåpet några timmar, och ta ut och låt rinna av väl en stund innan det är dags att woka.
Strimla grönsakerna fint, gärna på mandolin.
Låt böngroddarna rinna av väl.
Hetta upp olja i woken, och woka först grönsakerna på hög värme några minuter under omrörning. Ta upp och ställ åt sidan.
Fortsätt att woka kalkonköttet några minuter under ständig omrörning.
Lägg tillbaka grönsakerna och rör om. Krydda med sesamolja och soja.
Vispa ihop vatten och maizena och häll i. Låt koka ihop några minuter.
Servera genast med valfritt tillbehör och gärna någon kryddig chutney och extra soja.










4 kommentarer:

  1. Spännande med de svarta risnudlarna, ser väldigt exotiskt ut! Wok är underskattat, alltid gott =D

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är de lite roliga! Goda dessutom. I samma serie finns flera andra spännande nudelsorter, med pumpa och ingefära, brunt ris och wakamealger, bovete m m. Glutenfria allihop och jättegoda.

    SvaraRadera
  3. Var hittar du nudlarna någonstans?!

    SvaraRadera
  4. Hej Maja! Nudlarna brukar jag köpa på en eko-butik här i Uppsala, Tant Gröns skafferi. Finns också att köpa på Goodstore i Stockholm och i en del andra välsorterade hälsokostbutiker. Annars kan man köpa dem på nätet, t ex hos Goodtrade,
    http://www.goodtrade.se/blog/king-soba/
    Lycka till, och ha en fortsatt trevlig helg tillsammans med familjen!

    SvaraRadera