lördag 9 juli 2011

Sant eller falskt - testa själva





Jag skrattade rått när dotter Erika berättade att hon hört att man skulle kunna skala lök utan att gråta om man stoppade två tändstickor i mungiporna! Konstigt nog verkade det fungera. Hon grät inte ett enda dugg. Däremot såg det ju inte riktigt klokt ut, så jag skyndade mig att ta fram kameran.
Nu har även jag testat, och tro det eller ej, jag som brukar skvala över löken så jag knappast ser något, lyckades inte klämma fram en enda tår. Kan någon människa begripa hur det fungerar??
Någon som är smartare än jag får gärna förklara hur det går till. Inte kan det väl bara vara inbillning? Ett annat tips - som jag faktiskt kan förstå fungerar - är att ta på sig simglasögon. Har ni andra kluriga förslag på hur man undviker lökgråt så får ni gärna dela med er. Och testa gärna tändstickorna!

9 kommentarer:

  1. Hahaha, ser ju för roligt ut! Kanske fungerar för att man måste koncentrera sig på att hålla dem i munnen så man hinner inte bli mottaglig för löktårar? Ibland brukar det funka om jag står under köksfläkten... Nästa löktillfälle ska jag prova på tändstickstricket :)

    SvaraRadera
  2. hahaha det ser verkligen roligt ut, men är det effektivt så är det :) Måste testas. Borde väl ha något med svavlet att göra i tändstickorna...kanske. Kram

    SvaraRadera
  3. Hej på er! Javisst är det knepigt! Min egen hemgjorda teori är att man spänner ansiktsmusklerna på något vis så att tårkanalerna täpps til, men det är kanske alldeles fel och omöjligt. I så fall borde det ju gå med vanliga tandpetare också förstås. Ja, inte vet jag! Någon som har en mer rimlig teori får gärna höra av sig. Kram tillbaka!

    SvaraRadera
  4. hemma när båda jag och min man laga mat så är det alltid jag som få skala/skära löken eftersom jag har linser på mig. Det stoppa tydligen tårarna. Jag provade utan linser och då kommer massvis med tårar. Så japp, linser i ögon funkar bra ;-)

    SvaraRadera
  5. Hej Susheel! Det hade jag inte en aning om. Jag trodde snarare att linserna skulle flyta bort bland alla löktårar. Alla med linser får hädanefter anmäla sig som frivilliga lökhackare så slipper vi andra. Eller ta till tändstickorna förstås. Ha det gott Susheel! Önskar dig och familjen en fortsatt skön sommar!

    SvaraRadera
  6. hahaha, precis :-) Önskar dig Kjersti en skön sommar också. Allt gott. Det är så roligt att följa din blogg även om jag inte kommentera så ofta. Bra jobbat!

    kram
    S

    SvaraRadera
  7. Jag har tipsat maken och hoppas att han ska prova snart (både för att slippa vara den som hackar all lök och för att få mig ett gott skratt!). Vi brukar köra löken i mixern annars, dels för att han inte ska behöva gråta ögonen ur sig och dels för att få riktigt små bitar som förhoppningsvis slinker igenom barnens kräsna munnar.

    SvaraRadera
  8. Haha! Hoppas det funkar och att du får ditt skratt! Jag har läst någonstans att man aldrig ska mixa lök, för att den då blir besk, men det kanske är alldeles fel. Det verkar ju annars vara ett bra sätt. Definitivt värt att pröva om barnen lättare accepterar löken. Må så gott!

    SvaraRadera
  9. Hihi, va kul att du la ut tipset - hoppas det funkar för fler än mig :)

    SvaraRadera